Šok: U Austriji je od danas eutanazija legalna

0 0

Vlada je također namijenila sredstva za razvoj palijativne brige kako bi se osiguralo da niko ne bira smrt ako postoje druge opcije

U Austriji je danas stupio na snagu zakon koji dopušta potpomognuto samoubistvo, odnosno eutanaziju, odraslim osobama koje su smrtno bolesne ili imaju neku trajnu tešku bolest.

Parlament je odobrio novi zakon u decembru, nakon što se o njemu očitovao ustavni sud.

Potpomognuto samoubistvo bit će strogo regulirano. Svaki slučaj procijenit će dva ljekara, od kojih jedan mora biti stručnjak za palijativnu medicinu.

Vlada je također namijenila sredstva za razvoj palijativne brige kako bi se osiguralo da niko ne bira smrt ako postoje druge opcije.

Potpomognuto samoubistvo legalno je i u Švicarskoj te još nekoliko evropskih zemalja, uključujući Španiju, Belgiju i Nizozemsku.

Aktivna pomoć pri samoubistvu u Austriji ostaje zabranjena, a nova pravila izričito isključuju maloljetnike i osobe s mentalnim bolestima.

Odrasle osobe koje žele okončati život morat će predočiti dijagnozu i imati potvrdu da su sposobne same donositi odluke.

Pošto dobiju odobrenje dva ljekara, morat će pričekati 12 sedmica kako bi razmislili o svojoj odluci ili dvije sedmice ako su smrtno bolesni.

Ustraju li u odluci, moći će dobiti lijekove za samoubistvo u apotekama nakon što obavijeste advokata ili bilježnika. Imena tih ljekarni neće biti poznata javnosti.

Potpomognuto samoubojstvo u Austriji dosad se kažnjavalo s do pet godina zatvora.

izvor: avaz.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %