SLIJEDI LI SEBIJI konačan KRAJ KARIJERE? Nove prijave protiv KCUS-a!

0 0
--

Ni dva mjeseca nakon što je Damir Koldžo, advokat porodica Palić i Hota, Tužilaštvu KS predao krivične prijave protiv KCUS-a i generalne direktorice Sebije Izetbegović, Bakirove supruge, niko nije saslušan.

Kako nam je rekao advokat Koldžo, dešava se upravo ono što je i najavio.

U protekla dva mjeseca se dešava ono što sam rekao kada sam predao krivične prijave. Zaprimili su prijavu, pokupili dokumentaciju i sada to negdje stoji. Ne rade na predmetu i neće raditi dok ne legne dovoljno prašine da se sve zaboravi – rekao je Koldžo.

Međutim, kako nam je potvrdio, do kraja mjeseca predat će još dvije krivične prijave uime porodica koje su izgubile bližnje u KCUS-u.

Ali, kako nam je rekao, za sada ne želi izlaziti u javnost s imenima, sve dok prijava ne bude zvanično proslijeđena.

Podsjećamo, advokat Mirele Palić, čiji je suprug u martu preminuo od posljedica infekcije COVID-19 u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv ove zdravstvene ustanove i generalne direktorice Sebije Izetbegović 11. juna.

Drugi slučaj odnosi se na pacijenta Atifa Hotu, koji je na Infektivnu kliniku KCUS-a primljen 24. februara. On je pao komu i preminuo 4. marta u Respiratornom centru. Njegov brat Mirsad nam je ranije rekao kako je Atif bio negativan na koronu, ali je liječen kao pozitivan.

Nisu dali iskaze
Također, prijavio je i Amelu Katica-Mulalić, šeficu Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a, i druge ljekare zbog nesavjesnog liječenja, zloupotrebe položaja i ovlaštenja kao i zdravstvenog inspektora Luku Pirnata, bivšeg uposlenika KCUS-a, koji je potpisnik svih dokumenata kao zdravstveni inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ali niko od glavnih aktera još nije dao iskaz, što nam je nedavno i potvrđeno u Tužilaštvu.

Prijava anesteziologa
KCUS je u žiži javnosti od 5. aprila, kada je Tužilaštvo KS formiralo predmet koji se odnosi na pismo koje je potpisalo 17 anesteziologa. U pismu su ukazali da respiratori uvezeni iz Kine u aprilu 2020. godine, a koji se koriste u toj zdravstvenoj ustanovi, ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju Covid pacijenata.

Potpisnici pisma su naveli da je potrebno osigurati respiratore koji će tehnički zadovoljiti preduvjete za tretman pacijenata u intenzivnoj njezi.

(Avaz)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %