Skandalozno: Crnolistaš Novalić kritikovao Ministarstvo vanjskih poslova SAD, kaže da su pod ruskim utjecajem

0 0
--

Neshvatljivo je da je Fadil Novalić, koji je iz stranke koja širi antizapadnu histeriju posljednjih nekoliko mjeseci, želi optužiti nekog na ruski utjecaj, a pogotovo najmoćniju zapadnu silu

Premijer Federacije BiH sa američke crne liste Fadil Novalić (SDA) osvrnuo se na kritike ambasadora SAD-a u BiH Majkla Marfija iznesene u jednom intervjuu (Michael Murphy).

Njega je očito pogodilo to što je ambasador Marfi kazao za njegovu Vladu da nije postojala u prethodnom mandatu, zbog čega je poručio da “ne može da ne izrazi iznenađenje”.

Zasmetalo je crnolistašu Novaliću to što je Marfi pominjao formiranje vlasti početkom naredne godine, što prema njemu svojstvenoj logici zaključivanja znači da je on uključen u izborni i postizborni proces, a ne to da postoji nova većina u kojoj neće biti stranke Fadila Novalića. Valjda poučen iskustvima od ranije, prema kojim njegova stranka nerijetko po godinu nije mogla dogovoriti sa svojim partnerima i to isključivo o podjeli fotelja, ali ne i o programu, misli da i novi partneri trebaju isto postupiti.

Krnja Vlada u tehničkom mandatu

Napao je crnolistaš i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a da su pod ruskim utjecajem, što je skandalozno, pogotovo kada se uzme u obzir da je SAD najveći protivnik Rusije. Neshvatljivo je da je Fadil Novalić, koji je iz stranke koja širi antizapadnu histeriju posljednjih nekoliko mjeseci, želi optužiti nekog na ruski utjecaj, a pogotovo najmoćniju zapadnu silu.

 

– Da bi se izbjegla bilo kakva pogrešna tumačenja, cijenim da biste trebali pojasniti našoj javnosti da li su izjave koje ste dali zvanični stav Ministarstva vanjskih poslova SAD, u što sumnjam, s obzirom da mnogi izvori u SAD navode da je vaša zemlja “žrtva” ozbiljne umješanosti treće strane, Rusije, tj. Putina u izbore u vašoj zemlji – napisao je crnolistaš te nastavio:

– Na isto upućuje Vaša izjava da “govorimo o potencijalnoj federalnoj vladi, a nismo je imali osam godina…”. Uvjeren sam da je naša javnost iznenađena nepoznavanjem osnovnih činjenica o zemlji vaše službe, jer je svima poznato da federalna vlada postoji i radi punih osam godina u skladu sa važećim zakonskim propisima naše zemlje .

Krivo je bilo crnolistašu to što je Vlada, koja nije bila volja naroda u tom mandatu, nije nazvana relevantnom. Osim toga, to je bila krnja Vlada, u kojoj je preminulo više ministara, a neki su izabrani i za ambasadora.

  • Facebook status Fadila Novalića

    Facebook status Fadila Novalića

    FOTO: SCREENSHOT


Relativizacija četvrte godine tehničkog mandata

Hvalio se uvrijeđeni crnolistaš Novalić ambasadoru SAD-u ekonomskim “uspjesima” koji su nastali u vremenu inflacije, a onda je kazao i da je HDZ, sa kojim je njegova SDA regularno koalirala i na nivou kantona i na državnom nivou, kriv za to što se Vlada FBiH nije formirala 2018. godine.

Onda je, u pokušaju relativizacije svoje četvrte godine tehničkog mandata mandata, kazao da ne bi bilo puno razlike da su se implementirali rezultati iz 2018. godine. To “ne bi bilo puno razlike”, pokazuje i njegov odnos prema koalicionom partneru DF-u, koji uprkos tome što je bio dio vlasti nije imao ministre na nivou FBiH.

Nakon toga, crnolistaš Novalić je govorio i o posljednjim izborima, tačnije Domu naroda FBiH “i većini koju je SDA opet dobila”. Naravno, SDA nema nikakvu većinu u Domu naroda FBiH, nego jedino većinu u Domu naroda, a o tome kako su do nje došli mogu najbolje posvjedočiti pojedini zastupnici u skupštinama TK, BPK i Posavskog kantona.

Na kraju je Novalić objavio i fotografije iz vremena Vlade Nermina Nikšića, kada su bili protesti ispred zgrade Predsjedništva BiH, ali i fotografije ispred tadašnje zgrade Vlade FBiH, kada su borci tražili svoja prava. Bila bi to svakako legitimna optužba da dio iste Vlade nije bila i Stranka demokratske akcije, koja uporno brani svog crnolistaša.

  • Facebook status Fadil Novalića

    Facebook status Fadil Novalića

    izvor: avaz.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %