SIDRAN: Odnekle iz Luksemburga, Jasmin Mulahusić je napisao “smrt Semiru Efendiću”

0 0

Akademik, književnik i scenarista, Abdulah Sidran gostovao je u emisiji Pressing na N1 gdje je govorio o mnogim temama; od oporavka nakon koronavirusa do aktuelne političke situacije u BiH.“Opširno je kazivati i nije pametno neku vrstu neraspoloženja. Treba znati da korona nije stvar dječijih bolesti da to bude i prođe, ona ostavlja žestoke posljedice. Što je čovjek stariji, one su sve teže. Život je znatno teži nego kod normalnog organizma. Ono što sam ja preživio je čudo i mogu da kleknem i zahvalim Bogu. Živim, krpim, starost po sebi nosi jedno teško i ružno osjećanje društvene izlišnosti iz čega proizilaze onda i politički i društveni stavovi. Ja se od te vrste depresije staračke koja je neminovna.. Ja to radim da bih pobijedio osjećanje izlišnosti, makar stvarao iluziju. Iluzija je korisna nekada. Uvjeriš sebe da si negdje nečemu potreban, ako funkcioniše mozak, u mojim godinama čovjek stekne znanja i iskustva koja je objektivno šteta ne podijeliti sa mlađima i sa onima koji imaju poluge vlasti“, kazao je na početku emisije Sidran.

“Ja sam u kulturi Sarajeva prisutan od 15. godine, znam sve oblike funkcionisanja društvenih sistema u kulturi i mislim da bih mogao biti koristan u ovim godinama po pitanjima oko kojih se danas nepotrebno sukobljavamo”.

Kaže da je davao konkretne prijedloge političarima, ne birajući stranke.

“Teško je pobijediti sebe pa vjerovati u suprotno. Ja bih mogao navoditi neke konkretne, deset godina, ne birajući adresu. Koja god je stranka, koji god je čovjek, nosim neki prijedlog, napisao sam dopune zakona o zaštiti kulturnog naslijeđa. Gdje sam predložio da se ovome što piše u zakonu doda samo jedna rečenica kojom bi se pod državnu zaštitu stavilo i nešto što je duhovno naslijeđe u šta bi bila uvedena imena značajnih događaja i ličnosti iz historije. Time bi se taj problem imenovanja ulica, škola i institucija koji je trajni podigao iz plićaka mjesnih zajednica na jednu relevantnu komisiju“.

“Mehanizmi i politička volja su takvi da ja od svega nisam konkretno vidio fajde”.

Viđate li se s aktuelnim političarima? Inače, političari vole da se slikaju sa vama? Zašto je to tako?

“Ja sam Suzana Mančić! (smijeh) Običan svijet teško razumijeva. Mislim da je korisnije za nekog ko se bori za rejting u političkom svijetu da sa mnom razgovara jer imam bogato iskustvo i ideje, i imam u narodu neku vrstu omiljenosti za koju imam posebno tumačenje. Ja sam stekao narodne simpatije ne zbog smislova koje javno saopštavam, nego jezika i načina na koji saopštavam. Ja ne govorim eufemističkim jezikom, a vi ste novinari u javnom govoru obavezni da govorite eufemistički“.

“Od mene neče čuti “zamotanog” govorenja. Čuju jezičke oblike koji su govorni i način na koji govorim direktno i jednostavno važniji je od smislova i poruka”, kazao je Sidran.

Potom je komentarisao trenutno stanje u Republici Srpskoj i najave o kriminalizaciji klevete.

“Ja ne uzimam za ozbiljno ovu aferu, ovo stanje, ovu psihozu koja se događa u RS-u zato što je apsolutno svakome jasno da se radi o jednom despotskom, tiranskom režimu u kojem jedna osoba želi da podredi svojim interesima sve. Ja se čudim vašem čuđenju i potrebi da stvarima dajemo drugo osim pravnog obličja. Sve što je moguće gurnuti u pravnu sferu, treba hladnokrvno gurnuti u pravnu sferu, ali od toga praviti temate i okrugle stolove ili u studio dovesti tog kreatora Nacrta zakona…

U sferi politike se zna da je to jedan od do sada desetak puta upotrebljenih trikova, prebacivanje težišta sa glavne teme koja se tamo zbiva a to je London i finansijski dug koji pristiže na naplatu. Zar ne bi bilo normalno da se cijela RS digne na noge jer sutra će propasti jer ne može platiti dug!?“.

“Ne vjerujem da će doći do tog zakona, procedure nalažu “to i to”, pa ima i ta javna rasprava koja traje mjesec dana, a sve to vrijeme se rješava problem njenog duga koji je neisplativ i koji dovodi osobu koja time upravlja u situaciju propasti. Treba misliti na to”, ističe Sidran.

“Ne bih volio da me pogrešno shvate kolege novinari čija su auta isparana, kojima se objektivno prijeti kao što ima onih koji čine istinska krivična djela. Odnekle iz Luksemburga, Jasmin Mulahusić je danas napisao: “Smrt Semiru Efendiću”, nema razlike. To su krivična djela i prijetnje umorstvom i ovim i onim. Pitanje je koliko funkcioniše bilo kakav državni aparat da to upakuje u formu. Da li je sad normalno dovesti nekog takvog Mulahusića da obrazlaže zašto je to činio?“, poručio je Sidran u Pressingu i kazao:

“Ja ne vidim da tu ima mnogo novih elemenata, mi se nalazimo u vremenu “interregnuma”, procesa smjene vlasti. Nalazimo se u pravnom labirintu idiotskih zakona i odluka, koji stvari čine tako mutnom da je moguće praviti blokade tamo i gdje se ne smiju praviti blokade. Ovdje se od strane onog koji silazi s vlasti, SDA, pravi nešto što je zakonski nedopustivo. Ja se stalno pozivam na Zakon, međutim to je uzalud ako oni koji treba da provedu zakon su sestrići, amidžići i daidžići i svijet koji nije sposoban da radi posao za koji je zadužen”.

izvor: press

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %