Sebija Izetbegović: Cilj je da kompromituju SDA i moje prezime i bace sjenu na borbu mog svekra

0 0
--

Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u velikom intervjuu Faktoru, bliskom SDA, pokušala je ponovo pojasniti kako ima sve diplome, kazavši da je oduzimanje zvanja zapravo hajka na nju. Braneći sebe, Izetbegović je po ustaljenoj praksi napadala sve one koji su učestvovali u procesu dokazivanja (ne)postojanja njenih diploma.

Kaže da joj je nevjerovatno da je dekanesa Medicisnkog fakulteta Amina Valjevac potpisala njen otkaz. Inače, Valjevac važi za osobu odanu Sebiji Izetbegović.

“Na svakoj sjednici Senata glasala je protiv oduzimanja mojih titula i zvanja. Svjesna sam da je pod pritiskom, pa sam je nazvala da provjerim o čemu se radi. Razgovoru je prisustvovao i moj advokat. Dekanica je plakala, rekla je da je pod pritiskom, da joj rektor prijeti, da je svjesna da mi rektor čini ogromnu nepravdu ali se boji za svoju poziciju. To zorno pokazuje kakvu je strahovladu Rifat Škrijelj zaveo na UNSA”, kaže Izetbegović.

Dalje nastavlja optuživati rektora Škrijelja:

“Sve navedeno predstavlja sliku diktature na UNSA koju je Rifat Škrijelj priskrbio i novim Zakonom o visokom obrazovanju. Dobio je faraonska ovlaštenja kojima može da smijeni koga hoće i kad hoće, bez ikakvog obrazloženja”, kaže Izetbegović.

Zatim je pričala kako je njena karijera napredovala te kako su na odbranama njenih magisterija i doktorata prisustvovale su stotine ljudi, kako je operisala i porodila hiljade žena.

Onda je govorila o motivima.

“Cilj je da se kompromitujem kao član akademske zajednice i uspješan menadžer, da pokušaju da me sklone i nastave korupciju koju sam ja zatekla u KCUS-u. Zatekla sam koruptivna zapošljavanja, milionske gubitke i korupciju u nabavkama, ali i korupciju u uslugama bolesnicima. Menadžment na čijem sam čelu je svim nepravilnostima stao u kraj. Sanirana su ogromna dugovanja KCUS-a. Vratila sam dostojanstvo bolesnicima i uposlenicima.

Jedan od motiva je i politički. Cilj je i da blateći mene kompromituju SDA ali i moje prezime i time bace sjenu na borbu mojega rahmetli svekra i njegovih saradnika i suboraca.

Postoje i potpuno lični motivi i o njima sada prvi put govorim. Moj i zadatak menadžmenta KCUS-a je jasan – red, rad i disciplina, kako za mene tako i za ostale. Zato nisam pristala da ispunjavam ničije želje i zahtjeve i upošljavam Škrijeljove rodice i rođake preko reda, da im dajem specijalizacije, niti da im omogućim napredovanja bez uslova. Tako je počeo sukob. Naravno, borila sam se za plaće nastavnika kliničkih predmeta jer smo godinama ponižavani činjenicom da je plata profesora iznosila 98 KM”, priča Izetbegović.

izvor: press

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %