SDA sa “mrskim” HDZ-om će formirati vlast u SBK i HNK; Koliko su popustljivi licemjerni prema Trojci

0 0

Facebook objavu Mirze Konakovića prenosimo u cijelosti;

SDA i HDZ kreću u formiranje nove Vlade SBK. Posljednja koja je imenovana je ona iz 2015. godine sa Lendom na čelu, ovim drugim Lendom – Tahirom. Rezultati izbora iz 2018. nikad nisu implementirani.

Po popisu iz 2013. etničku strukturu stanovništva SBK čine: Bošnjaci sa 57,58%, Hrvati sa 38,33%, Srbi sa 1,19% i Ostali sa 2,90%. U tadašnjoj raspodjeli ministarstava kojih ima 8 + premijer, HDZ-u je pripalo 5 ministarstava, SDA-u samo 3.

Pregovarači koji danas spinuju optužujući druge da su nekome nešta dali na višem nivou, bošnjačkom narodu kojeg je skoro 60% u SBK, priuštili su 3 ministra i premijera.

U SBK, kao i u HNK, potrebna je dvotrećinska većina za potvrđivanje Vlade. U oba kantona to je 20 od 30 zastupnika. SDA u SBK ima 11 zastupnika, isto kao što ima HDZ u HNK. I jedni i drugi imaju komotnu situaciju. U SBK nije moguće napraviti Vladu bez SDA, u HNK bez HDZ-a.

U HNK su se ministarstva dijelila po nepisanom pravilu, a kojih je 11 + premijer, 6H – 6B, s tim što je premijer bio H. Na krilima uspostave vlasti u SBK, postoje realne indicije da ovaj put omjer bude 7H i 5B čime HDZ ostvaruje većinu u Vladi HNK. U HNK SDA nema ništa drugo ponuditi osim da jedno ministarstvo preda u ruke višedecenijskom koalicionom partneru.

Ako se to desi, što je vrlo vjerovatno, ispred Vlade HNK, nećete vidjeti parole: “Izdali ste Bošnjake”, “Ne daj Lendo Bosne”, “Schmit go away”… Niste ih vidjeli ni 2015. ispred Vlade SBK.

Iako govorimo o kantonalnom nivou gdje je puno lakše pregovarati, gdje imaš puno komotniju situaciju s obzirom da si sa 11 zastupnika u Skupštini neizbježan faktor u vlasti, podaništvo i darežljivost SDA prema HDZ-u, koje traje već 30 godina, je politički fakat. Od općinskog, kantonalnog, entitetskog, do državnog nivoa.

Drugima pokušavati nametnuti narativ izdaje, podaništva i prepuštanja pozicija dok u Kantonu sa 60% Bošnjaka imaš samo 3 ministarstva…Ne ide!

Mirza Konakovic (Facebook)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %