SDA JE GORA OD RATA: Više od 5.000 medicinskih radnika napustilo BiH: “Moja djeca ovdje nemaju budućnost, nemam ni ja”

0 0

Prema istraživanju Unije za održivi povratak i integracije BiH državu je u posljednjih devet godina napustilo pola miliona stanovnika

U posljednjih deset godina Bosnu i Hercegovinu je napustilo više od 5.000 medicinskih sestara i tehničara. Samo u prošloj godini iz registra komore medicinskih sestara se po osnovu odlaska iz države iščlanilo njih 150.

I zdravstveni radnici napuštaju BiH u potrazi za boljom budućnošću i sigurnijom egzistencijom. I broj zdravstvenih radnika koji svoju sreću budu tražili van granica naše zemlje će još rasti.

Godinama nema posla u struci
Jedna od njih je Elvira Hukić koja pohađa kurs njemačkog jezika. Sprema se za odlazak u Njemačku, jer u BiH nema budućosti. Završila je medicinsku školu i pravni fakultet, ali 12 godina radi kao trgovac.

– Ko može voljeti više neku drugu državu i jezik nego svoj? Što meni sa 37 godina treba da se mučim, da lomim jezik, da izgovaram njemački, da se trudim da učim ali moram da bih omogućila bolju budućnost svojoj porodici i sebi.

I meni će biti jako teško otići, bit će mi teško ostaviti porodicu, bit će mi teško ostaviti prijatelje. Ali ja moram otići zbog svoje djece, moja djeca nemaju ovdje budućnost, nemam je ni ja. Ako postoji prilika negdje tamo da djeca imaju bolju budućnost, da odrastaju u zdravijoj i sigurnijoj sredini. Zašto ja to svojoj djeci ne bih omogućila – rekla je Hukić za BHRT.

Praktično je trećina ukupnog broja uposlenih u zdravstvenom sistemu napustio našu državu, a posljedice njihovog odlaska su već primjetne.

– Primijetili smo da nam nedostaje operativaca, da nam nedostaje stručnih kadrova, da nam nedostaje kadrova koji mogu trenutno odgovoriti u određenom obimu posla. Neka radna mjesta su zamijenjena prekvalifikovanim kadrovima, dosta vremena treba da se osposobi taj mladi kadar – kazala je predsjednica Komore medicinskih sestara/tehničara u ZDK Sabina Čolić.

Idu i oni koji imaju posao
Diplomirani medicinski tehničar Nino Hasanica je kazao kako se oni zapravo školuju za neku drugu državu. Međutim, da stvar bude gora ne idu samo oni koji nemaju posao. Napuštaju nas i ljudi koji imaju i više od deset godina radnog staža, a takav primjer je Šejla Mujić Begagić, koja je rekla da ne ide zbog novca već zbog sveopće nestabilnosti u zemlji.

– Čitav sistem u Bosni i Hercegovini je kolaps, počevši od prava zdravstva, a o politici da ne pričam, nijedna zemlja nema pet, predsjednika, tri predsjednika, svi imaju jednog, jedino BiH ima tri, i svađaju se ko će zastavu da nosi, koja će zastava da visi, a tolika problematika u državi – rekla je Mujić Begagić.

Prema istraživanju Unije za održivi povratak i integracije BiH državu je u posljednjih devet godina napustilo pola miliona stanovnika, javlja BHRT.

izvor: avaz

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %