SDA BOTOVI i nacionalisti napali na zastupnika u Bundestagu Josipa Juratovića: Ko kritizira Bakira postaje ustaša

0 0
--

„Ustaša“, „sluga UZP-a“, „sljedbenik Ante Pavelića“, „Orbanov obožavalac“… Ovo su neke od optužbi koje su se proteklih dana mogle čuti na račun SPD-ovog zastupnika u njemačkom Bundestagu Josipa Juratovića. Ove pogrdne i teške optužbe ovaj put nisu došle od anonimnih. Ne, došle su direktno od direktora uglednih institucija, državnih zastupnika i aktivista okupljenih oko SDA i njihovog partnera DF-a.

Bakirovi podanici
Šta je Juratovićev prvi grijeh? Pružio je podršku visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) nakon nametanja izmjena Izbornog zakona. Šta je Juratovićev drugi grijeh? Kazao je da verbalna paljba na njega dolazi od podanika Bakira Izetbegovića. Iako ih nije imenovao, podanici su sami sebe prepoznali pa su požurili da saspu novi „rafal“ na njemačkog zastupnika.

Juratović je s pozicije zastupnika u Bundestagu godinama lobirao za interese BiH te upozoravao na nužnost otvaranja evropskog puta za našu zemlju. Nikada nije pokazivao ni najmanje simpatije prema hrvatskom nacionalizmu u BiH i politikama HDZ-a. U utrci za člana Predsjedništva podržao je Denisa Bećirovića. Podržavao je i sestrinski SDP. Za Dragana Čovića svojevremeno je ustvrdio da je „zlo za Hrvate u BiH“. Da je Čović jedan od najvećih krivaca za stanje u BiH, ponovio je i u svom posljednjem intervjuu na FACE TV.

Pa kako je onda moguće da takav pojedinac, socijaldemokrata, antinacionalista, neupitno naklonjen BiH, u očima radikala okupljenih oko Izetbegovića i Komšića preko noći postane „ustaša“, „uzepeovac“, „Pavelićev sljedbenik“…? Stvarni motiv, dakako, ne leži u pruženoj podršci Kristijanu Šmitu ni u izmjenama Izbornog zakona.

Hajka na Juratovića počinje tačno onog momenta kada je, pored srpskog i hrvatskog nacionalizma, počeo osuđivati i bošnjački nacionalizam te Izetbegovića stavio u istu ravan s Čovićem i Dodikom, kao liderom koji radikalizmom nastoji očuvati sistem u kojem se državni resursi i pozicije dijele po dogovoru, kao što se dijele i narodi vječitim tenzijama i pljuckanjem mržnje s ciljem osiguranja tih resursa i pozicija.

Pobuna uhljeba
Ovaj zdravorazumski stav Juratovića kod Izetbegovićevih podanika, koji strahuju za svoja budžetska uhljebljenja i direktorska mjesta, još mjesecima unazad upalio je alarm, pa je, glasnom klevetom i zasipanjem javnog prostora lažima, od socijaldemokrate valjalo napraviti ustašu. Jer onaj ko očito ima razloga za strah je upravo Izetbegović. S obzirom na to da su ključne zapadne sile na zub uzele njegovu SDA, sa svim aferama, korupcijama i podaništvima prema istočnim liderima, ali i time da su im istaknuti članovi na crnim listama i u sudskim klupama, nagonska reakcija Izetbegovića i njegovog paraobavještajno-medijskog podzemlja je da napad na SDA-ovu kriminalnu vladavinu proglasi napadom na Bošnjake.

U očajničkom pokušaju da pred zapadnim svijetom zaštite svoj kriminal, korupciju i uhljebljenja, spremni su kompletan bošnjački narod staviti kao živ štiti ispred sebe i zavaditi ga s najvažnijim saveznicima.

Posao za SDA
Najžešći napadi na Šmita dolaze iz Demokratske fronte, a Juratović je uvjeren da ta stranka samo radi posao za SDA.

– Oni već dugo dijele uloge u BiH, pa kad jedan uđe u probleme, onda nastupa drugi. Mnogo je poštenih ljudi i političara u BiH, ali ova hajka pojedinaca na Šmita, pod utjecajem Izetbegovićevih podanika, vodi se zbog strepnje od ulaska BiH u EU – istakao je Juratović u nedavnom intervjuu za „Dnevni avaz“.

(Avaz/PRESS)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %