Saudijska Arabija želi da se pridruži BRICS-u i SCO

0 0
--

Saudijska Arabija je zainteresirana za pridruživanje BRICS grupi pet najvećih svjetskih ekonomija u razvoju, kao i Šangajskoj organizaciji za saradnju, izjavio je ruski ambasador u Kraljevini Sergej Kozlov.

Pet zemalja BRICS-a – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika – trenutno čine više od 40% svjetske populacije i gotovo četvrtinu globalnog BDP-a. U međuvremenu, Šangajska organizacija za saradnju pod vodstvom Kine i Rusije, regionalni sigurnosni blok, uključuje velike sile poput Indije u svoje redove.

„Kao deo diversifikacije spoljne politike kraljevstva, Saudijska Arabija želi da se pridruži međunarodnim udruženjima kao što su ŠOS i BRIKS“, rekao je Kozlov u nedelju u intervjuu za RIA Novosti.

Prema rečima ambasadora, aktivno se razgovara o mogućnosti članstva zalivske zemlje u ŠOS, a razmatra se i ideja o pristupanju BRIKS-u.

„Generalno gledano, čini se da spremnost naših saudijskih partnera da postanu integrisani dio ovih multilateralnih organizacija, prvenstveno ŠOS-a, ima dobre izglede“, rekao je Kozlov.

Ranije ove godine, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je “više od deset” zemalja izrazilo interes za ulazak u grupu BRICS.

Alžir, Argentina i Iran su navodno zatražili da se pridruže BRICS-u, dok su Bangladeš, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Urugvaj članovi njegove Nove razvojne banke. Potencijalno pristupanje Argentine podržava Kina prema nekoliko izvora.

Bahrein, Bangladeš, Indonezija, Egipat, Meksiko, Nigerija, Pakistan, Sudan, Sirija, Turska, UAE, Venecuela i Zimbabve također su pokazali interes da postanu članice BRICS-a.

izvor: logicno

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %