Šarović poručio da se mogu očekivati nova poskupljenja električne energije: “To građani treba da znaju”

0 0

“Vrše se netransparentne radnje po pitanju navodne dokapitalizacije HET-a, a RS loše je počela i poslovanje u zajedničkom preduzeću sa Srbijom, u Hidroelektranama Gornja Drina, jer je bez raspisanih tendera potrošeno preko 20 miliona maraka za pripremne radove”, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović, navodeći da slijedi drastično poskupljenje struje.

“U idućoj godini cijena električne energije će se drastično povećati, a 2024. godine još više, jer je RS prošle godine donijela zakon koji propisuje da će u 2022. godini javni snadbjevač, a to je Elektroprivreda RS, biti u obavezi da 50 posto potrošnje električne energije plasira po regulisanim cijenama, kao što je to sada, ali da 50 posto mora da ide po tržišnim cijenama”, rekao je Šarović.

Dodao je da je BiH, a time i RS, pod sankcijama Energetske zajednice već godinu.

“Pod sankcijama smo; uz to, moguće su i nove sankcije. Moguće je i da nam se ograniči izvoz električne energije”, rekao je Šarović.

Naglasio je da u ovoj godini imamo povećanje cijene električne energije i za privredu i za potrošače.

“Znači 50 posto u idućoj godini će uticati tržišna cijena, u 2024. godini 75 posto, što će dramatično da osjete posebno domaćinstva. 2025. godine će cijena 100 posto biti samo tržišna, i to građanima treba da kažemo. Treba da znaju. Ove godine će se to prikrivati, zato što je izborna godina. Zašto se donio takav zakon, zašto će to sve da plate građani? To je već neko drugo pitanje”, zaključio je Šarović.

 

 

 

Izvor:face.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %