SAD oborile još jedan “neidentifikovani objekat” NLO

0 0

Američki borbeni avion oborio je neidentifikovani objekat u kanadskom vazdušnom prostoru, po nalogu predsednika Joe Bidena i kanadskog premijera Justina Trudeau. Incident je treći put da su SAD uništile leteći objekat u regionu u posljednjih nekoliko sedmica.

U saopćenju u subotu, Bijela kuća je rekla da su dvojica lidera govorila o “neidentifikovanom objektu bez posade” uočenom u sjevernoameričkom zračnom prostoru. Napominje se da je letjelicu “pomno pratila i nadgledala Sjevernoamerička komanda zračno-svemirske odbrane (NORAD) u posljednja 24 sata”, a Biden je stalno obavještavan o tom pitanju.

“Iz obilja opreza i na preporuku svojih vojski, predsjednik Biden i premijer Trudeau su odobrili njegovo skidanje”, navodi se u saopštenju. Operacija je izvedena pomoću američkog borbenog aviona F-22.

U zasebnom tvitu, Trudeau je rekao da je uređaj oboren iznad Jukona na sjeverozapadu Kanade. On je također izjavio da će Ottawa “oporaviti i analizirati olupinu objekta”.

Komentarišući incident, kanadska ministrica odbrane Anita Anand rekla je da je “prerano” reći da li je letjelica došla iz Kine ili ne. Ona je napomenula da je uređaj, koji je “leteo na visini od približno 40.000 stopa (12.000 metara), nezakonito ušao u kanadski vazdušni prostor i predstavljao razumnu pretnju po bezbednost civilnog leta”.

Međutim, opisala je predmet kao “potencijalno sličan onom koji je oboren uz obalu Sjeverne Karoline, iako je manji po veličini i cilindrične prirode”.

Prošle sedmice, Pentagon je uništio kineski “špijunski balon” iznad Atlantika, tvrdeći da ga Peking koristi za “nadzor strateških lokacija” u SAD-u.

Kina je balon opisala kao “civilni vazdušni brod” koji je zalutao u američki vazdušni prostor zbog okolnosti više sile. Peking je također optužio Washington da koristi incident kao izgovor za “napad i blaćenje Kine”.

Bijela kuća je u petak tvrdila da su američki ratni avioni uništili još jedan “objekat na velikoj visini” u blizini Aljaske. Nije navela njegovo porijeklo, ali je navela da “predstavlja razumnu prijetnju sigurnosti civilnog bijega”.

izvor: logicno.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %