RUSIJA U SRED RATA VJEŽBA BLIZU AMERIČKE OBALE: Dramatični trenutak ispaljivanja projektila sa NUKLEARNIH podmornica (VIDEO)

0 0

U međuvremenu je Moskva upozorila Washington da će se uvući u rat naoružavajući Ukrajinu boljim projektilima dugog dometa.

Ruska vojska izvela je velike ratne igre blizu američke obale u kojima su učestvovale njene nuklearne podmornice.

Kako piše “Sun”, u jezivoj demonstraciji sile, snimljeno je ispaljivanje projektila blizu američke federalne države Aljaske, dok snage ruskog predsjednika Vladimira Putina trpe ponižavajuće poraze u ratu u Ukrajini.

 

U vježbama u Barencovom i Laptevskom moru, području u kojem je Moskva stacionirala značajna vojna sredstva, učestvovalo je oko 30 ratnih brodova. Viđeno je lansiranje projektila “granit” i “oniks” sa Sjevernog morskog puta, strateškog prolaza za brodski saobraćaj koji povezuje Evropu i Pacifik.

Rusko Ministarstvo odbrane je reklo da su projektili “pogodili složenu morsku metu imitirajući odred ratnih brodova lažnog neprijatelja, na distanci od preko 400 kilometara”.

“Sun” navodi da su se nedavno pojavili strahovi da je Rusija “značajno povećala” svoje vojno prisustvo na Arktiku, a da Putin želi da kontroliše tamošnje trgovinske puteve i prirodne resurse. Putin je ponovo otvorio vojne baze duboko unutar Arktičkog kruga da pojača svoj stisak nad zaleđenom pustoši bogatoj resursima.

U međuvremenu je Moskva upozorila Washington da će se uvući u rat naoružavajući Ukrajinu boljim projektilima dugog dometa.

“Sjedinjene Države i njeni saveznici koji snabdijevaju režim Kijeva oružjem u stvari postaju saučesnici u njegovim ratnim zločinima. Ako Washington odluči da snabdije Kijev sa raketama dužeg dometa, preći će crvenu liniju i postati direktna strana u konfliktu”, upozorila je portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, dodajući da Rusija “zadržava pravo da brani svoju teritoriju svime što joj je na raspolaganju”.

Ruski predsjednik nedavno se sreo sa kineskim kolegom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Uzbekistanu, što je bio prvi lični susret njih dvojice od početka invazije na Ukrajinu u februaru. Do posljednjih vežbi došlo je nakon što su Rusija i Kina pokrenule ogromne ratne igre sa 50.000 vojnika, 60 ratnih brodova i 140 aviona ranije ovog mjeseca.

Putin je otišao na Daleki istok Rusije da posmatra vježbe pucanja u Japanskom moru. Kineski kontingent je predvodio razarač tipa 055 “Nančang”, najveći brod svoje vrste u kineskoj mornarici.

Peking je u vježbama učestvovao sa 2.000 vojnika i oko 300 oklopnih vozila, 21 borbenim avionom i tri ratna broda, prema kineskim medijima. “Global times” je naveo da su manevri bili prvi put da je Kina poslala sva tri roda svoje vojske da učestvuju u vježbama sa Rusijom. List je vježbe nazvao “pokazivanjem širine i dubine” vojne saradnje dvije zemlje.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %