RAZOTKRIVEN TAJNI PLAN: Ova zemlja jeftino kupuju rusku naftu pa je skupo preprodaje Zapadu…

0 0
--

Saudijska Arabija je među državama koje su dobro unovčile agresiju Rusije na Ukrajinu. Jeftino kupuje rusku naftu, a zatim je skupo preprodaje Zapadu.

Zapadne sankcije Rusiji, zbog napada na Ukrajinu, uzrokovale su poskupljenje skoro svih energenata, pa i nafte. Agencija Reuters je objavila da je Saudijska Arabija, koja je najveći svjetski proizvođač nafte poslije Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, u drugom kvatralu ove godine udvostručila uvoz ruske nafte.

Osim što je preprodaje, koristi je i za hlađenje prostora te je time uspjela da i svoju naftu prodaje po višim cijenama. Pojedini smatraju da ova zemlja time ostvaruje ekstraprofit.

Rusija nije jedina od koje Saudijska Arabija kupuje naftu. Bloomberg je objavio da ovaj energent kupuje i od Egipta i od Estonije. Ovo se objašnjava indirektnim izvozom ruske nafte u državu kojoj ruska nafta ne treba.

Predsjednik Sjedinjenih Američki Država Joe Biden je prilikom prošlotjedne posjete Saudijskoj Arabiji tražio da poveća isporuku nafte Zapadu. Saudijci nisu pristali na to, poručivši da će to ovisi o tržišnim pravilima, tj. od potražnje. Razlog za to jeste što ne žele uzrokovati pad cijene nafte koja im je glavni izvor prihoda.

Bloomberg je krajem travnja pisao o Kataru kao državi koja je također imala mnogo koristi od agresije Rusije na Ukrajinu. Procjena je da bi isporuka plina iz Katara ove godine trebala iznositi više od 100 milijardi dolara, što je prvi put od 2014. Procjena je napravljena na osnovu trendova iz prvog kvartala ove godine. To će ovoj zemlji omogućiti još višu potrošnju te učiniti da njen državni fond iznosi 450 milijardi dolara.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %