Rast cijena brašna doveo i do poskupljenja brojnih pekarskih proizvoda

0 0

Građani Bosne i Hercegovine, u mnoštvu raznih poskupljenja koja su pogodila njihove kućne budžete proteklih mjeseci, u posljednje vrijeme svjedoci su i nekih novih poskupljenja. Ona koja se možda i najviše ističu su poskupljenja brašna i mlijeka.

Tako su, kao posljedica poskupljenja brašna,u skoro svim pekarama poskupjeli i pekarski proizvodi. Primjera radi, u pojedinim pekarama, u kojima je do prije tri-četiri mjeseca pecivo koštalo 0,80 KM, ono je prvo bilo poskupjelo na jednu marku, a sada košta 1,20 KM.

Osim daljnjeg poskupljenja, građani se boje i da bi količine dostupnog brašna na policama u prodavnicama mogle biti ograničene. Tako su nam se javili pojedini građani koji su kazali kako u nekim lokalnim prodavnicama već neko vrijeme ne mogu kupiti Klasovo brašno u pakovanju od kilogram, dva ili pet. Zbog toga smo u ovoj kompaniji tražili odgovor na pitanje da li imaju problem s manjim pakovanjima, ali i generalno s nabavkom pšenice.

“Kompanija Klas redovno snabdijeva tržište brašnom u pakovanjima od kilogram, dva i pet, i ni u jednom momentu nije dolazilo do prekida isporuka, a vjerujemo da neće ni u budućnosti. Kada je riječ o pšenici, Klas ima jedan od najmodernijih mlinova za brašno u ovom dijelu Balkana i posjedujemo dovoljne količine pšenice. Nabavljamo je od naših provjerenih dobavljača. Razloga za brigu o većem rastu cijena u skorije vrijeme nema. Cijene određenih pekarskih proizvoda krajem prošle godine jesu povećane, ali cijene osnovne vrste našeg hljeba nisu mijenjane”, kazali su za Klix.ba iz Klasa.

Mlijeko je još jedna od namirnica koja je u proteklom periodu poskupjela, a iz kompanije Meggle BH kazali su nam kako su samo slijedili rast cijena mlijeka na svim tržištima Evrope.

“To je posljedica raznih lančanih poskupljenja materijala koji su neophodni za proizvodnju, pakovanje i distribuciju ovog proizvoda. Cijene se razlikuju i zavise od marži naših partnera, tako da ne možemo govoriti o jedinstvenoj cijeni na bh. tržištu. Važno je pomenuti da je Vlada FBiH ograničila marže za osnovne životne namirnice u koje spada i mlijeko. S obzirom na postojeći rast cijena i nedostatak sirovina, koje je prouzrokovala prošlogodišnja suša, teško je predvidjeti budućnost i stanje cijena na tržištu”, kazali su nam iz kompanije Meggle te su dodali kako će nastaviti sarađivati s domaćim farmerima i drugim lokalnim proizvođačima.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %