Putin: Neredi u Kazahstanu su čin agresije i pokušaj vanjskog miješanja

0 0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da događaji u Kazahstanu nisu prvi ni posljednji pokušaj spoljnog miješanja u unutrašnje stvari država i da su tokom nereda korištene kako je rekao, “majdanske tehnologije“, uključujući i informatičku podršku.

Putin je na vanrednoj sjednici Savjeta za kolektivnu bezbjednost ODKB, održanoj u formi video konferencije, rekao da su iskorštene “dobro organizovane grupe militanata”, koje su, kako je ocijenio, “očigledno obučene u terorističkim kampovima u inostranstvu“.

“Njihov napad na Kazahstan je u suštini bio čin agresije i na to je bilo neophodno reagovati bez odlaganja”, istakao je Putin, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Dodao je da je jasno da neredi u Kazahstanu nisu spontana akcija zbog poskupljenja goriva.

“Prijetnju po državnost Kazahstana ne predstavljaju spontani protesti zbog cijene goriva, već činjenica da su destruktivne unutrašnje i spoljne sile iskoristile situaciju”, rekao je Putin.

Istakao je da događaji u Kazahstanu nisu prvi i ni posljednji pokušaj spoljnog miješanja u unutrašnje stvari država Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB), ali da mjere koje je ta organizacija preduzela pokazuju da neće dozvoliti destabilizaciju situacije u državama članicama niti scenario takozvanih obojenih revolucija.

Putin je dodao da će snage ODKB-a biti u Kazahstanu dok predsjednik te države bude smatrao da ima potrebe za tim, a da će, nakon izvršenja zadataka, kontingent biti povučen iz zemlje.

Šef ruske države je istakao da je ODKB pokazao svoj potencijal i sposobnost da brzo djeluje, prenosi Al Jazeera.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %