Putin naredio invaziju na Ukrajinu. Eksplozije odjekuju kod Kijeva, poginulo 8 osoba

0 0

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy rekao je danas da će izdati oružje svima koji ga žele, javljanju tamošnji državni mediji.

Možda se sjećate da ste posljednjih sedmica vidjeli mnogo slika ukrajinskih civila koji prolaze osnovnu vojnu obuku dok su napetosti s Rusijom jačale.

Ukrajinci napuštaju Kijev nakon što su ruske snage započele vojnu operaciju u Ukrajini.

Reuters je objavio snimak gužve na cesti izvan ukrajinske prijestolnice, prema zapadu, dok Rusija počinje vojnu operaciju u Ukrajini.

“Dobra duša mi je upravo donijela doručak ovdje u Kijevu. Rekla je da misli da će sve biti u redu. No, sve do sada ide onako kako su upozoravali zapadni dužnosnici.

Također su rekli da će ruske snage stići u Kijev ‘u roku od nekoliko dana’ od početka napada.”

Bilježi ovo reporter BBC-ja Paul Adams koji je u Kijevu.

 • “Čak i sada, čini se”, nastavlja on, dio “mnogi ovdje ne shvaćaju baš što im se događa”.

  “No, sudeći po cestama zakrčenim automobilima, na putu iz grada, drugi su shvatili. Ovo je monumentalni šok u zemlji koja ne vjeruje da predstavlja prijetnju bilo kome. Nažalost, za čovjeka u Kremlju predstavlja prijetnju samo postojanjem. Za sve što su se liberalni, otvoreni Ukrajinci ovdje toliko trudili postići u posljednjem desetljeću, ovo je duboka tragedija”, dodaje reporter.

 • 10:20

  Ako nam se tek jutros pridružujete i budite se s vijestima o ruskoj invaziji na Ukrajinu, evo gdje stvari stoje trenutno:

  • U TV obraćanju u 05:55 po moskovskom vremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je “vojnu operaciju” u ukrajinskom istočnom Donbasu Putin je rekao da Rusija djeluje u samoobrani. Pozvao je ukrajinske vojnike da polože oružje. Bilo kakva intervencija vanjskih sila protiv Rusije dobila bi “trenutni” odgovor, rekao je

  • Rusija gađa ukrajinsku infrastrukturu projektilima, tvrdi Ukrajina. Također se navodi da je srušen ruski avion – što Moskva poriče

  • Konvoji vojnika i tenkova ušli su u Ukrajinu sa svih strana. Jedan konvoj je prešao iz Bjelorusije na mjestu sjeverno od glavnog grada Kijeva. Drugi je ušao s Krima na jugu, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine

Ruski državni mediji jutro provode hvaleći vojnu operaciju u Ukrajini, nazivajući je vojnom intervencijom u Donbasu, dok uglavnom ignorišu raketne udare na infrastrukturu i neke gradove diljem zemlje.

Dok su ruski tenkovi prelazili granice s Ukrajinom s tačaka sjeverno, istočno i južno od Kijeva, Rossiya-24, 24-satni informativni kanal, prikazao je poruku koja je glasila:

“Ukrajinski neonacionalisti čekaju pravi trenutak za napad na Rusiju .”

Izvještaji uživo emitirani su iz gradova u Donjecku i Lugansku, gdje su dopisnici bili uglavnom usredotočeni na lokalne bitke za gradove, a ne na širu rusku invaziju koja se odvija diljem zemlje.

Rusi, koji gledaju vijesti, mogli bi pomisliti da je sve uglavnom fokusirano samo na područja u kojima se “borbe vode već osam godina”.

Dok su mnogi Rusi, piše Guardian, izrazili šok zbog napada, neki reporteri na državnim kanalima očito uživaju u trenutku.

Novinar jedne državne medijske agencije rekao je za Guardian: “Nažalost, sve što sam jutros čuo je ponos.”

Margarita Simonyan, šefica nedavno sankcioniranog medija RT, napisala je u jezivom tweetu:

Ovo je standardna proba parade. Osim što smo ove godine, paradu odlučili održati u Kijevu.”

 

izvor: radiosarajevo

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %