PUTIN DIGAO SVE NA NOGE, POSLAO PROTUTENKOVSKE SISTEME: Rusija pojačala vojnu bazu u…

0 0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je, nakon objave o pojačanju baze, Zapad da povlačeći se iz Afganistana iza sebe ostavlja haos i dovodi u veliku opasnost druge zemlje.

Rusija je objavila da je pojačala vojnu bazu u Tadžikistanu proutenkovskim sistemima, a predsjednik Vladimir Putin upozorio je da “haos” koji je Zapad izazvao povlačenjem iz Afganistana dovodi u opasnost susjedne zemlje.

Baza je dobila nekoliko protutenkovskih sistema “Kornet”, objavila je ruska vojska, piše Hina pozivajući se na dpa.

Ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je proširenje najveće ruske baze u inozemstvu prije otprilike mjesec dana, a ruske oružane snage nedavno su sudjelovale u zajedničkoj vojnoj vježbi s tadžikistanskom i vojskama drugih centralnoazijskih zemalja.

Putin optužio Zapad zbog Afganistana
Predsjednik Vladimir Putin optužio je nakon objave o pojačanju baze Zapad da povlačeći se iz Afganistana iza sebe ostavlja haos i dovodi u veliku opasnost druge zemlje.

“Prijeti opasnost da će teroristi i razne grupe koje su pronašle utočište u Afganistanu iskoristiti haos koji su iza sebe ostavili naši zapadni partneri”, rekao je Putin, dodavši da bi mogli izazvati eskalaciju i u susjednim zemljama.

“To je direktna prijetnja za naše saveznike i za našu zemlju”, rekao je ruski predsjednik, aludirajući na zemlje u susjedstvu Afganistana, poput Tadžikistana i Uzbekistana.

Krijumčarenje droge i ilegalne migracije mogli bi ojačati, pojasnio je ruski predsjednik u govoru na skupu stranke Ujedinjena Rusija, organizovanom uoči izbora zakazanih 19. septembra.

“Sve su to za nas prijetnje i apsolutno su realne”, naglasio je ruski predsjednik.

Neće dopustiti da se Rusija uvuče u sukob
Obećao je i da neće dopustiti da Rusija ponovo bude uvučena u sukob.

“Sovjetski Savez iskusio je što znači zadržati se u toj zemlji duže vrijeme i mi smo iz tog iskustva izvukli nužne zaključke”, rekao je ruski predsjednik.

Rusija je 1979. godine izvela invaziju na Afganistan, a u okupaciji koja je trajala do 1989. poginule su hiljade sovjetskih vojnika, podsjeća agencija dpa.

Šojgu je pak istaknuo da su se talibani nakon preuzimanja kontrole nad Afganistanom domogli “velike količine oružja” NATO-a, a izrazio je zabrinutost i zbog krijumčarenja droge, rekavši da je 93 posto heroina koji danas kruži svijetom porijeklom iz Afganistana.

Rusija se nadala da će SAD i njegovi saveznici uspostaviti kontrolu nad tim problemom, a broj plantaža ustostručen je, rekao je ruski zvaničnik.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %