Protesti u Beču: BiH je hitno potrebna podrška međunarodne zajednice

0 0

Protesti za mir i stabilnost u BiH pod nazivom “Quo vadis, Bosna”, a u organizaciji Saveza “Consilium Bosniacum”, danas su održani u Beču, a učesnicima skupa obratili su se brojni govornici.

Osim ambasadora BiH u Austriji Kemala Kozarića i članova austrijskog parlamenta, Nurtena Jilmaza (Yilmaz) i Eve Ernst – Džidić (Ewa), planirana su i obraćanja predsjednika Saveza “Consilium Bosniacum” Damira Saračevića, predsjednika pokreta Snaga domovine Ahmeda Husagića, preživjele žrtve genocida Selme Jahić i drugih govornika. Pred početak protesta u Diplomatskoj akademiji u Beču održana je panel diskusija posvećena stanju u BiH.

– Bosanskohercegovačko pitanje je pitanje mira i sigurnosti na zapadnom Balkanu i u Evropi. To je političko, pravno, socio-ekonomsko pitanje. Prije svega, bosansko pitanje je pitanje savjesti – kazao je za “Avaz” predsjednik Saveza “Consilium Bosniacum” Damir Saračević.

On dodaje da je Bosna i Hercegovina trenutno u najvećoj političkoj krizi od 1995. godine i hitno joj je potrebna podrška međunarodne zajednice, EU, Republike Austrije.

Ako želimo sačuvati mir, ako želimo sigurnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu, mora se ojačati vladavina prava i pravosuđe, a ljudska prava moraju biti zaštićena i institucionalno implementirana. Ustav Bosne i Hercegovine i postojeći etnonacionalni koncept, koji se u većini slučajeva zloupotrebljava, hitno treba mijenjati. Sve destruktivne i antidržavne snage treba izvesti pred sud i sankcionisati. Treba ubrzati prijem Bosne i Hercegovine u EU – ističe Saračević.

(bihnews.info / Avaz)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %