PRESUDE, ISTRAGE I AFERE DOKAZUJU: SDA ima sve elemente KRIMINALNE ORGANIZACIJE!

0 0

Bakir Izetbegović ponudio je svoje povlačenje sa čela SDA ako se dokaže da je ova stranka pod njegovim vodstvom postala kriminalna organizacija.

Tu ponudu šef SDA dao je Sjedinjenim Američkim Državama, koje optužuje da bez ikakvog razloga lijepe etiketu mafijaške organizacije njegovoj stranci.

A, takvu etiketu Izetbegović vidi u sankcijama njegovom privatnom obavještajcu Osmanu Mehmedagiću Osmici, koje su SAD optužile da je sarađivao i sa kriminalnim organizacijama kako bi obogatio sebe i SDA.

Kazali su da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama da bi obogati sebe i SDA. Dakle, SDA je dobila novac od kriminalaca? Prije 9 mjeseci su rekli da SDA doprinosi disfunkcionalnosti FBiH i da preferira retoriku podjela.

Ako je SDA kriva za blokadu ili je dobila fening od kriminalaca preko Mehmedagića, koji je odlikovanog borac, ja ću debelo razmisliti šta dalje. Takva stranka ne treba biti na vlasti”, rekao je Izetbegović nakon sjednice Glavnog odbora.

Nije ovo prvi put da SAD jasno upozore Izetbegovića da je njegova stranka ogrezla u korupciji.

“Ako SDA zaista dijeli takve ciljeve sa SAD-om, onda funkcioneri te stranke ne bi pokušavali blokirati i ometati istrage o korupciji. Ako dijele iste ciljeve kao mi onda ne bi doprinosili disfunkcionalosti Federacije BiH i ne bi preferirali retoriku podjela umjesto retorike pomirenja”, poručili su iz Ambasade SAD 9. juna prošle godine.

I dok Izetbegović traži konkretne dokaze da je SDA postala korumpirana organizacija koja služi bogaćenju pojedinaca, nije taško zaključiti da je ova stranka posljednjih godina, u kojima je suvereno i bez naznaka konkurencije vodi Izetbvegović, kreator brojnih afera i koruptivnih skandala.

Dakle, zadnje dvije-tri godine bile su toliko nabijene kriminalnim aferama da se gomila SDA-ovaca našla na optuženičkim klupama.

Mnoge od njih SDA uspijeva preko kontrole pravosudnih institucija ugušiti, posušiti i obesmisliti, no dokazi koji su isplivali na površinu jačaju sumnju i pokazuju upravo to – SDA je kriminalna organizacija.

Amir Zukić i Asim Sarajlić tako su bili osumnjičeni za da su imali ogromnu mrežu preko koje su uhljebljivali kadrove.

Zukić, kao žrtveno janje cijelog procesa, dobio je zatvorsku kaznu, dok je Sarajlić (iznenađujuće?) oslobođen.

U presudi se jasno navelo da je osuđena grupa koristila poluge moći koje SDA imala kao vladajuća stranka. I ne samo to. Korištena je sva logistika koju stranka pruža: od službenih telefona do kancelarija.

Sutkinja Tanja Curović tada je pročitača kako su optuženi i osuđeni koristili svoj položaj u SDA kako bi, uz naplatu, uhljebili druge kojima je uvjeti bio i to da imaju člansku karticu SDA.

Da je SDA kriminalna organizacija pokazao je i snimak iz poznate afere ‘Asim’.

Na snimku se čuje kako Asim Sarajlić obećava zaposlenja u javne institucije, dok zauzvrat traži glas za Fikreta Prevljaka na unutarstranačkim izborima u SDA.

Tu Sarajlić objašnjava modus operandi njega i Osmice. ‘Kao u Kumu’ opisivao je Sarajlić sređivanje mandata tadašnjem gradonačelniku Abdulahu Skaki u Gradskom vijeću.

Dakle, sam Sarajlić metode SDA opisuje kao mafijaške jer ‘kao u Kumu’ može značiti samo korištenje poznatih metoda italijanske Cosa Nostre.

Naravno, Sarajlić je oslobođen u ovom predmetu jer, kako kaže sud, snimak nije zakonski napravljen!?

Čak se i to uklapa u saopćenje SAD da SDA opstruira istrage o korupciji.

Pod vodstvom Izetbegovića, SDA je upletena u još jednu veliku aferu – kupovinu 100 respiratora za vrijeme pandemije.

Poruke iz viber grupe ‘Gensek’ koje su pročitane u sudnici Suda BiH opet jasno pokazuju mafijaški, taldžijski modus operandi SDA.

“Selam premijeru, Asim mi je rekao da se javim”, piše u poruci koju malina Fikret Hodžić šelje SDA-ovom premijeru Fadilu Novaliću.
Misteriozna Seb

Iz poruka se jasno vidi da misteriozna ‘Seb’ rukovodi operacijom nabavke preplaćenih respiratora za koje će se kasnije ispostaviti da su potpuno beskorisni ili još gore – da ubijaju pacijente.

Nakon toga biva priveden i Osmica, između ostalog i zbog pranja para te afere ‘Pošta’ u kojoj je zloupotrijebio svoj položaj šefa OSA-e kako bi istražio ko ga prijavljuje za kriminal.

Usput, tužilaštva istražuju diplome Sebije Izetbegović i Osmana Mehmedagića, a ono što je do sada vidljivo pokazuje da je u falsificiranje i sumnjivi akademski napredak bila uključena cijela organizirana kriminalna mreža.

Na kraju, postoji veliki broj indicija da je sami vhr SDA upleten u druge kriminalne poslove, a koji proizilaze iz Sky i Anom prepiski, koje se tek raspakuju i analiziraju. I upravo na to je State department vjerovatno i mislio.

Naravno, upitno je kako će završiti procesi koji su još aktuelni, a sam Izetbegović već je nekoliko puta najavio da će biti oslobođeni i Fadil Novalić i njegova supruga Sebija Izetbegović.

(CRNA HRONIKA)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %