Preminuo Hasan Čengić, Čovjek sa crne liste SAD-a, jedan od osnivača SDA, švercer oružja, glavni u saboru Islamske zajednice BiH

0 0

Hasan Čengić, jedan od osnivača SDA i dugogodišnji funkcioner i političar, preminuo je u 65. godini.

Ovu informaciju na svom Facebook profilu objavio je i Mustafa Cerić.

– Još jedna tužna vijest. Veliki borac Hasan Čengić je preselio na Ahiret! Allah mu se smilovao! A nama podario sabur! Amin! – objavio je Cerić.

Čengić je rođen 1957. godine u Foči, a završio je Islamski teološki fakultet u Sarajevu.

U procesu muslimanskim intelektualcima u Sarajevu 1983. godine osuđen je na deset godina zatvora. Odležao pet godina zatvora po pravosnažnoj presudi za “verbalni delikt”.

Od 1988. do 1990. radio u Islamskom centru u Zagrebu – Republika Hrvatska. Od 1990. do 1992. na mjestu tehničkog, a potom generalnog sekretara u Centrali Stranke demokratske akcije.

Od 1992. do 1996. bio je načelnik za logistiku izvan zemlje u Generalštabu Armije BiH. Od februara do decembra 1996. bio je zamjenik ministra odbrane Federacije BiH.

Od 1998. do 2002. obnašao je funkciju člana Parlamenta Federacije BiH i predsjednika Komisije za povratak izbjeglih i raseljenih lica. Također je bio član Komisije za odbranu i sigurnost pri Parlamentu FBiH. Dobitnik je Zlatne značke PL i Srebrenog štita OSRBiH.

Čengić se nalazi i na Crnoj Listi SAD-a zbog veza sa Iranskom obavještajnom službom tokom rata u BiH te švercom oružja tokom rata a i poslije rata.

Bio je glavni u nabavkama opreme i logistike za Armiju BiH a poznato je da se tako i obogatio. Poslije je postao prvi čovjek Islamske zajednice BiH te figura jača i od Reisa samog.

Tamo gdje su pare bio je i Hasan.

Teška mu bila zemlja Bosanska!

izvor: BiHnews

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %