Prema medijskim izvještajima, članica EU-a potajno je opskrbljivala Ukrajinu gorivom i oružjem

0 0

Washington i London plaćali su bugarske isporuke Ukrajini.
Bugarska je vodila tajni plan opskrbe Ukrajine oružjem i gorivom tijekom proljeća i ljeta 2022., izvijestio je u srijedu njemački dnevnik Die Welt, pozivajući se na ukrajinske i bivše bugarske dužnosnike. Ta se zemlja smatra jednom od rijetkih članica NATO-a koja se, s Mađarskom, javno usprotivila opskrbi Ukrajine oružjem usred tekućeg sukoba Kijeva s Moskvom. Prema Die Weltu, shemu su uglavnom osmislila samo dva čovjeka: bivši bugarski premijer Kiril Petkov i bivši ministar financija Asen Vasilev. Suosnivači političkog pokreta ‘Nastavljamo promjene’, Petkov i Vasilev, diplomirali su na Sveučilištu Harvard.

Suočeni sa snažnim protivljenjem isporukama oružja Ukrajini, kako u vladinoj koaliciji tako i u javnosti, Petkov i Vasilev odlučili su se za tajnu shemu isporuke bez davanja službenih najava, izvijestio je Die Welt.

U travnju je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba otputovao u Sofiju kako bi zatražio vojnu pomoć, zbog nestašice streljiva sovjetske proizvodnje u Kijevu. “Znali smo da bugarska skladišta imaju velike količine potrebnog streljiva, pa me predsjednik Volodimir Zelenskij poslao radi nabavke potrebnih materijala“, rekao je Kuleba za novine. Petkovljeva vlada tada je dala dopuštenje za izvoz oružja nekim privatnim tvrtkama koje su služile kao posrednici u planu, nakon čega je prevezla streljivo u Poljsku, odakle je ono zatim krenulo u Ukrajinu. U isto vrijeme, Sofija nije dala službena obećanja da će podržati Ukrajinu oružjem.

“Naša privatna vojna industrija proizvodila je punom parom”, rekao je bivši premijer za list. Teretni zrakoplovi koji su letjeli između Bugarske i Poljske bili su “natrpani do vrha” streljivom, izvijestio je Die Welt.

“Pobrinuli smo se da kopneni put preko Rumunjske i Mađarske bude otvoren i za kamione”, rekao je Petkov. “Procjenjujemo da je otprilike trećina streljiva potrebnog ukrajinskoj vojsci dolazila iz Bugarske u ranoj fazi rata”, dodao je.

Prema Die Weltu, isporuke su financirale SAD i Velika Britanija. Osim streljiva, Bugarska je ukrajinskoj vojsci opskrbljivala i gorivo te je na kraju pokrila do 40 posto njezinih potreba između travnja i kolovoza, tvrdi njemački medij.

Što se i ovoga tiče, isporuke su obavljali inozemni posrednici. Novine su izvijestile da je gorivo, koje je Sofija poslala Ukrajini, proizvedeno od nafte, koju je Bugarska primila iz Rusije, preko terminala koji se nalazi u crnomorskom lučkom gradu Burgasu.

Petkov i Vasilev vodili su ovaj plan u vrijeme kada su ankete u Bugarskoj pokazivale da se 70 posto bugarskog stanovništva boji uvlačenja u sukob i da se protivi davanju prevelike potpore Ukrajini, izvijestio je Die Welt. Krajem lipnja 2022. Petkovljeva manjinska vlada izgubila je izglasavanje nepovjerenja. Početkom kolovoza predsjednik Rumen Radev imenovao je privremenu vladu. Listopadski izbori rezultirali su fragmentiranim parlamentom koji dosad nije uspio formirati vladu. Bugarska je u prosincu odobrila prvi službeni paket vojne pomoći za Kijev, koji je uključivao malo oružje i streljivo, prema privremenom ministru gospodarstva Nikoli Stoyanovu. Tada je Sofija također odbila Ukrajini opskrbiti sustave protuzračne obrane S-300 i borbene zrakoplove.

izvor: logicno.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %