Prema izjavi Brnabićke, Srbija je zaustavila “odljev mozgova”

0 0

Od oktobra prošle godine u Srbiju se iz inozemstva vratilo 92.300 građana, izjavila je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić tokom on line konferencije „Talenti na vezi 4.0”.

Brnabić je ustvrdila da se svake godine sve više građana vraća u Srbiju i da je prema istraživanju Bečkog instituta za međunarodne odnose, od 2015. do 2019.godine, Srbija uspjela preokrenuti trend „odljeva mozgova”, javio je Tanjug.

„Umjesto odljeva imali smo neto priljev i to visokokvalificiranih povratnika svih starosnih kategorija, prije svega u starosnoj grupi od 24 do 29 godina. To je prava revolucija, to je najbolja garancija za prosperitetnu i bolju budućnost i kvalitetniji život u Srbiji”, rekla je srbijanska premijerka na on line konferenciji na kojoj je odgovarala na pitanja građana koji su donijeli odluku da se vrate u Srbiju ili razmišljaju o povratku.

Brnabić je kazala kako očekuje da će do 2026. Srbija biti etablirana kao zemlja novih tehnologija čije se gospodarstvo bazira na znanju, kreativnosti i idejama.

„To će donijeti novu kvalitetu života, ako sve to uspijemo, imat ćemo drukčiju komunikaciju s našom dijasporom i vjerujem da će se mnogi odlučiti na povratak, kao i da će mnogo stranaca doći živjeti i raditi u Srbiji”, dodala je Brnabić.

Izvor: FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %