POTVRDIO Njujork Times: Ukrajinci strijeljali ruske ratne zarobljenike i počinili zločin protivan Ženevskoj konvenciji

0 0

Proteklih dana mnoge zapadne medije intrigira mogućnost da su ukrajinski vojnici pogubili 10 ruskih vojnih zarobljenika, o čemu su se prethodno pojavile brojne video snimke najprije na ukrajinskim, a onda i ruskim društvenim mrežama.

Svaki rat, bez iznimke, sa sobom nosi i „ožiljke“ počinjenih ratnih zločina pa ni ovaj ukrajinski sigurno nije i neće biti iznimka. Čine ih redovito obje strane, pri čemu je prvotna percepcija redovito blaža prema onoj strani koja je žrtva agresije u odnosu na napadača. Ali kasnije se taj osjećaj briše i važan je samo pravni, odnosno kriminogeni aspekt – jer zločin je zločin – bez obzira tko ga, gdje i kada počinio.

Jučer je američki The New York Times potvrdio autentičnost navedenih video materijala iz Ukrajine koji su u Rusiji izazvali gnjev proratnih komentatora koji su pozivali rusku vladu da žurno zatraži međunarodnu istragu.

Sada se Moskva i Kijev međusobno optužuju da su u istoj situaciji počinili ratni zločin: Rusija optužuje ukrajinske snage da su “nemilosrdno pucale na nenaoružane ruske ratne zarobljenike”, a ukrajinski ombudsman za ljudska prava Dmitro Lubinets tvrdi da su ruski vojnici otvorili vatru tijekom čina predaje u zatočeništvu.

Svjesni smo videa i istražujemo ih”, rekla je za Reuters Marta Hurtado, glasnogovornica Ureda za ljudska prava UN-a. Svi odgovorni moraju snositi odgovornost.” U skladu s međunarodnim pravom, francuski izraz “hors de combat” odnosi se na osobe koje su se “povukle iz borbe” jer su spremne na predaju, nenaoružane, bez svijesti ili nesposobne za obranu iz nekog drugog razloga.

Pucnjava se dogodila sredinom studenog, kada su ukrajinske snage zauzele selo Makijevka u Luganskoj oblasti. Uspoređujući video sa satelitskim snimkama, New York Times je potvrdio da su snimljeni u blizini stambene zgrade u selu. Neki od okvira su video snimke napravljene bespilotnim letjelicama koje je 12. studenog distribuirao Telegram kanal uz poruku o zauzimanju Makijevke. New York Times je potvrdio autentičnost ovih i drugih nedavnih videa iz sela.

“Čini se da je većina njih upucana u glavu”, rekao je dr. Rohini Haar, medicinski savjetnik Liječnika za ljudska prava, u intervjuu. Čini se da se Ukrajinci nisu potrudili pokupiti ih ili im pomoći.”

Dr. Haar je primijetio da su ruski vojnici, kada su se predali, bili nenaoružani, s raširenim rukama ili iza glave. “Oni se smatraju izvan borbe ili “neborcima”, odnosno, zapravo, ratnim zarobljenicima”, objasnio je.

Prema Haaru, prema Rimskom statutu — međunarodnom ugovoru koji je uspostavio Međunarodni kazneni sud — ukrajinski vojnici mogli bi biti pozvani na odgovornost prema nekoliko članaka ako je Ukrajina bila stranka ugovora, uključujući članak 8b (vi). Prema tom članku, “ubojstvo ili ranjavanje borca ​​koji se, nakon što je položio oružje ili više nema sredstva zaštite, sam predao” predstavlja kršenje zakona međunarodnog oružanog sukoba.

Prema riječima Ive Vukušić, stručnjakinje za procesuiranje ratnih zločina sa Sveučilišta u Utrechtu, ove snimke same po sebi ne mogu utvrditi ratni zločin. Ona napominje da je presudno bilo vrijeme, odnosno kada su Rusi točno strijeljani. Ovdje napominjemo kako je jedan je ruski vojnik izišao iz šupe i otvorio vatru na ukrajinske vojnike pri čemu je bio brzo ustrijeljen, dok su ostali ruski vojnici koji su se predali ležali na zemlji.

“Jesu li upucani u jednom ili dva rafala trenutno ili odmah nakon što je Rus izašao i otvorio vatru na Ukrajince?”, objašnjava Vukušić, “Ili su upucani već nakon što je neposredna prijetnja neutralizirana kako bi se osvetili? Ovo drugo je uistinu ratni zločin.”

Prema njenim riječima, istražitelji će također morati provjeriti je li ukrajinska postrojba već pokazala slično ponašanje, koja je strana bila brojčano nadjačana u trenutku incidenta, je li u blizini bilo vojnika i, ako jest, čijih.

Dodala je da ukrajinske vlasti imaju kapacitete i sredstva za provedbu istrage, i da moraju predati sve dokaze i materijale uz potpunu transparentnost.

izvor: geopolitika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %