Potresne fotografije iz Buče: Počela ekshumacija žrtava iz masovne grobnice, na licu mjesta EU lideri

0 0

U ukrajinskom gradu Buča, forenzički istražitelji počeli su da ekshumiraju masovnu grobnicu umotavajući u crnu plastiku i izlažući tijela civila za koje zvaničnici kažu da su ubijeni tokom ruske tzv. operacije.

Stravične fotografije zabilježili su svjetski mediji.

Ruslan Kravčenko iz tužilaštva u Buči rekao je za Reuters da su ekshumirali 20 tijela, od kojih je 18 imalo rane od vatrenog oružja i gelera.

Identificirane žrtve
Rekao je da su dvije žene identificirane, od kojih je jedna radila u marketu u centru grada.

– Postoje svjedoci koji mogu da potvrde da su ove ljude ubile ruske snage. Bez ikakvog razloga, oni su samo hodali ulicom ili su bili evakuisani. Neki od njih su samo govorili ukrajinski – rekao je Kravčenko.

Dodao je da će forenzički istražitelji raditi na stvaranju slike onoga što se dogodilo onima koji su sahranjeni u masovnoj grobnici.

Otkako su se ruske trupe prošle sedmice povukle iz Buče, ukrajinski zvaničnici kažu da su stotine civila pronađene mrtve.

Ubijeni civili
Zamjenik gradonačelnika Buče rekao je da je više od 360 civila ubijeno, a da je oko 260-280 sahranjeno u masovnoj grobnici od strane drugih stanovnika.

Brojke nisu nezavisno provjerene. Kremlj je u utorak saopćio da su optužbe da su ruske snage pogubile civile u Buči “monstruozan falsifikat”.

U okviru današnje posjete Ukrajini, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i najviši diplomatski zvaničnik EU Žozep Borelj posjetili su masovnu grobnicu u Buči, u pratnji ukrajinskog premijera Denisa Šmihala.

izvor: avaz

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %