Poruka iz Bundestaga: Dodik, Čović i Izetbegović ciljano potiču sukobe u BiH

0 0

Zastupnik vladajućih njemačkih socijaldemokrata (SPD), koji slovi za dobrog poznavatelja stanja u BiH, u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV) emitiranom u srijedu kazao je da trojica čelnika nacionalnih stranaka potiču sukobe i napetosti i time stvaraju uvjete za održavanje na vlasti

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović oštro je kritizirao lidere triju najvećih nacionalnih stranka u BiH optuživši ih da zajedno rade sve ne bi li se u zemlji zadržao status quo, čime bi sebi osigurali ostanak na vlasti.

Zastupnik vladajućih njemačkih socijaldemokrata (SPD), koji slovi za dobrog poznavatelja stanja u BiH, u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV) emitiranom u srijedu kazao je da trojica čelnika nacionalnih stranaka potiču sukobe i napetosti i time stvaraju uvjete za održavanje na vlasti.

Jasno je da je Dodik trenutno najviše eksponiran kao opasan za BiH zbog separatističkih prijetnji, ali on to ne bi mogao raditi da nema neku vrstu potpore drugih nacionalnih lidera, prenosi Hina.

“Dodik i njegova dva druga ništa ne čine da bi se promijenila situacija. S vremena na vrijeme se mijenjaju u javnosti kako bi jedan drugog spasili. Mi moramo znati jedno: nacionalizam u BiH ima imena i prezimena – Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović. I njih trojica surađuju jako dobro i jako dobro gledaju da se taj sistem nikada ne promijeni jer je on jedini garant da se sva trojica održe na političkoj sceni”, kazao je Juratović.

Ocijenio je kako se sve o čemu njih trojica pokušavaju pregovarati zapravo pretvara u farsu jer je bit u tome da se ne dopusti nikakva stvarna promjena u zemlji opterećenoj kriminalom, korupcijom i nefunkcionalnim institucijama.

Upozorio je kako pri tome niko ne razmišlja o temeljnom problemu, a to je, po njegovu sudu, kako riješiti status onih koji se ne izjašnjavaju pripadnicima konstitutivnih naroda i stoga nemaju nikakva prava, što je nespojivo sa standardima kakvi vrijede u Evropskoj uniji.

Dogovorom o novom izbornom zakonu, koji bi na novi način uredio poziciju Hrvata odnosno način biranja njihovih predstavnika u tijela vlasti, pozicija hrvatskog naroda neće se poboljšati, smatra.

“Zbog priče i pitanja hoće li Dragan Čović biti član Predsjedništva BiH ili ne, sve druge stvari se zanemaruju”, kazao je Juratović.

izvor: press

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %