Pomor cijepljenih? – Škotska pokreće istragu zbog velikog broja umrlih novorođenčadi

0 0
--

Otkada su uvedene mRNA cjepiva u Škotskoj već dvije godine dolazi do povećane smrtnosti novorođenih beba. Uzrok je nepoznat, a vlasti ne žele reći radi li se o cijepljenim majkama.
Kako izvještava BBC, Škotska vlada naredila je istragu zbog povećane stope neonatalne smrtnosti nakon dva skoka u razdoblju od šest mjeseci. Oba su povećanja bila veća nego što bi se inače očekivalo.

Najmanje 18 beba mlađih od četiri tjedna umrlo je u martu 2022, a prije toga je najmanje 21 beba umrla u septembru prošle godine.

Pregled će provesti Healthcare Improvement Scotland.

Očekuje se da će trajati šest do devet mjeseci i obuhvatiti sve prijavljene smrti beba između travnja 2021. i ožujka 2022.

Stopa smrtnosti beba u Škotskoj najveća u posljednjem desetljeću, a također stopa rađanja je najmanja ikad u povijesti i pada već 12-tu godinu zaredom.

U rujnu 2021. umrla je najmanje 21 beba mlađa od četiri tjedna, što je stopa od 4,9 na 1000 rođenih. A u ožujku ih je najmanje 18 umrlo, što je ekvivalent 4,6 na 1000 rođenih.

Ministrica javnog zdravstva Marie Todd rekla je: “Svaka smrt je tragedija za uključene obitelji, zato sam se ranije ove godine posvetila ovoj istrazi kako bih saznala postoji li razlog za povećanje.

“Cijenim koliko je ovo vrijeme teško za sve pogođene i ohrabrila bih ih da pristupe podršci ako to žele.”

Dodala je informacije o organizacijama i pomoći koja je bila dostupna na web stranicama National Bereavement Care Pathways Scotland i škotske vlade.

Gospođa Todd je rekla da će se sve identificirano uključiti u preporuke i radnje za poboljšanje kvalitete skrbi za majke i bebe.

Preliminarna istraga pokazala je da porast u rujnu nije bio povezan s Covidom.

Visoke stope bile su prve koje su otkrivene otkako je ovaj oblik praćenja započeo u srpnju 2017.

U međuvremenu, u lipnju se pokazalo da je 2021. bilo 3,9 umrle dojenčadi na svakih tisuću živorođene djece – u odnosu na 3,1 prethodne godine.

Brojke su pokazale da je stopa smrtnosti beba mlađih od jedne godine u Škotskoj na najvišoj razini u posljednjih 10 godina.

Izvor bbc.co.uk

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %