Politički ateist: Bakir Izetbegović najavio je udar na demokratski poredak

0 0
--

Bakir Izetbegović i dalje ne da vlast. Nakon što je sa svojim najbližim saradnicima prijetio „reakcijom“ i „buntom“ naroda, Izetbegović je gostujući sinoć još jednom ponovio kako se bez ove stranke neće moći praviti vlast.

Ništa nije gotovo
– Što se tiče državnog nivoa, nisam siguan da ćemo biti vlast, a što se tiče federalnog bez nas se neće moći. Ništa nije gotovo dok se izborni pobjednici ne dogovore, oni koji imaju predsjednika i potpredsjednika FBiH i delegate u Domu naroda – kazao je Izetbegović.

Pored prijetnji dešavanjem naroda, predsjednik SDA još jednom je nedvosmisleno otkrio da kandidat iz bošnjačkog kluba za potpredsjednika Federacije BiH, SDA-ov Refik Lendo, neće podržati imenovanje mandatara za sastav nove Vlade FBiH ako u njoj ne bude učestvovala i SDA.

– Neće podržati NIkšića za mandatara za sastav nove Vlade FBiH. Podržat će nekoga ko je dobio veću podršku iz koalicije koju će praviti SDA – kazao je Izetbegović.

Potvrđivanje mandatara od strane predsjednika za sastav nove vlade, nakon što se obezbijedi parlamentarna većina, stvar je formalnosti. SDA pak sada poručuje da će preko svog potpredsjednika tu formalnost pretvoriti u politički haos i blokadu FBiH, s obzirom da po Ustavu FBiH za imenovanje nove vlade treba i saglasnost oba potpredsjednika.

Postizborni inženjering
Nakon što su poslije izbora shvatili da nemaju koalicioni kapacitet za uspostavu vlasti, SDA je ogromne uložila u postizborni inženjering bošnjačkog kluba u Domu naroda FBiH. Iz Tuzlanskog kantona su obezbijedili svoju većinu tako što su završili dva zastupnika PDA, isto su uradili i sa zastupnikom PDA u Posavskom kantonu koji se nije pojavio na glasanju, a naklonjena im je u konačnici bila i kuglica iz Livanjskog kantona koja je njihovoj stranci dala 12. delegata u bošnjačkom klubu Doma naroda.

Zahvaljujući ovom inžereingu SDA je, uz vjerni DF, obezbijedila 13 delegata u bošnjačkom kluba Doma naroda , nasuprot 10 koliko imaju stranke osmorke.

Legitimno predstavljanje
Sada pak ovaj inženjering Izetbegović proglašava SDA-ovim pravom da jedina legitimno zastupa Bošnjake. Izetbegoviću je odjednom postao blizak koncept legitimnog predstavljanja naroda koji zastupa HDZ. Sve do prije neki dan bio je zagovornik građanskog modela predstavljanja i građanske države.

Naravno, ovaj primjer (ali i još mnoštvo njih) pokazuje da je riječ o čovjeku koji je politički ateista – osoba koja u svom političkom djelovanju nema nikakve čvrste principe, vjerovanja ili ideale. Jedini smisao bavljenja politikom je održavanje na vlasti radi moći i koristi koje ona donosi. Sve za vlast, vlast ni za što.

A u ime održavanje te strukture moći koja uključuje kontrolu nad milijardama konvertibilnih maraka i hiljadama pozicija, od kojih su vjerovatno najvažnije one u sigurnosno-obavještajnom i pravosudnom aparatu, Izetbegović je sada očigledno spreman na sve.

Njegove najave da će blokirati novu parlamentarnu većinu u FBiH, koja je već izabrala nova rukovodstva oba Parlamenta Federacija, najava je udara na demokratski poredak u većem entitetu.

A to je nešto što svakako zahtijeva i intervenciju visokog predstavnika i sankcioniranje onih koji su zarad održavanja vlasti spremni da udare i na samu državu.

(Avaz/PRESS)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %