Pohodom na Inač obilježena godišnjica pogibije Džemala Bijedića

0 0

Pohodom planinara na planinski vrh Inač, iznad Kreševa, obilježena je 45. godišnjica pogibije Džemala Bijedića. Osamnaestog januara 1977. godine na putu iz Beograda prema Sarajevu, zajedno sa svojom suprugom Razijom, delegacijom i svim članovima posade, poginuo je u avionskoj nesreći.

Džemal Bijedić je bio predsjednik tadašnje Savezne vlade, političar koji se zalagao za ravnopravnost svih nacija, a vijest o njegovoj smrti izazvala je tugu i nevjericu kod ljudi. Zaljubljenici u planinarenje, kakav je bio i sam Džemal, kažu da bi današnji političari imali mnogo toga naučiti od njega.

„Borio se za Bosnu i Hercegovinu, za sve nas. Ovi današnji političari ne mogu mu na ruke politi koliko je bio dobar“, ističe učesnik pohoda iz Zenice.

„Da odamo poštu našem heroju, heroju Bosne i Hercegovine, a tada i Jugoslavije, jer pored političara, naš Džemo je bio i planinar“, kaže nam još jedan učesnik iz Zenice.

„Predstavljao je na najbolji mogući način tada Jugoslaviju i Bosnu i Hercegovinu. Taj čovjek zaslužuje sve ove godine koliko se ovo dešava, i to je jedan pokazatelj da nije zaboravljen“, poručuje učesnik pohoda iz Visokog.

Nakon pogibije drugog čovjeka Vlade Jugoslavije formirana je komisija koja je vršila detaljnu istragu. Bez obzira na to što je davno isteklo vrijeme čuvanja tajnosti podataka o nesreći, ovi dokumenti su i dalje nedostupni javnosti.

„Očekivali su jako puno od njega, puno toga je pomogao svima nama, posebno u Bosni, i još razrješeno na koji način je poginuo“, navodi učesnik pohoda iz Donje Gračanice.

Ovaj hrabri vizionar, političar i borac za ravnopravnost svih ljudi izgubio je vlastitu, ali je dobio bitku za Bosnu i Hercegovinu.

 

 

 

 

Izvor:federalna.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %