Počelo uništavanje aerodroma Tuzla: Negativno poslovanje, nenamjensko trošenje sredstava

0 0

Negativno poslovanje, nenamjensko trošenje sredstava, stranačko zapošljavanje na MAT-u. Želja da se zaustavi dalje negativno poslovanje Međunarodnog aerodroma Tuzla i nedavno data prethodna saglasnost Vlade TK za smjenu članova Uprave Aerodroma bili su povod za današnju konferenciju za medije Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja. Ministar Hamza Bešić ovom prilikom je javnosti prezentirao glavne razloge za neophodno postupanje Vlade TK.

„Prije svih, razlog za ovakvo naše postupanje i pokretanje procedura razrješenja trenutne uprave je neprihvatanje Izvještajao radu i poslovanju JP MAT Tuzla za 2020.godinu, a čemu je osnovni uzrok negativno poslovanje Aerodroma tokom prošle godine u iznosu od cca 0,7 miliona KM.

Treba istaknuti da je negativno poslovanje ostvareno i pored činjenice da je u julu mjesecu plan poslovanja rebalansiran kako bi se rashodi uskladili sa prihodima i time omogućilo uravnoteženo poslovanje“, kazao je ministar Bešić ističući da je otežavajuća okolnost činjenica da su Vlada FBiH i Vlada TK na ime subvencija u 2020. godini odobrile više od 2 miliona KM Aerodromu, bez kojih sredstava bi ovaj negativan rezultat bio skoro 3 miliona KM, što je jedna trećina ukupnih godišnjih prihoda Aerodroma (8,6 miliona KM). „Drugi razlog za neprihvatanje Izvještaja je nenamjensko trošenje namjenski dodijeljenih pola miliona KM, što može imati i obilježje krivičnog djela, obzirom da nije postojala saglasnost za činjenje takvih aktivnosti“, dodao je ministar Bešić.

Kao razloge za smjenu Uprave Bešić je naveo i činjenicu da ni nezavisni revizor na Izvještaj o poslovanju Aerodroma za 2020. godinu nije dao pozitivno mišljenje, te da su primili više radnika u radni odnos suprotno zaključcima Vlade i Skupštine TK i bez neophodne saglasnosti resornog ministarstva.

Trend negativnog poslovanja i nedomaćinskog odnosa prema Aerodromu Uprava Aerodroma je nastavila i tokom 2021. godine. Nastavljen je trend prijema novih uposlenika suprotno zaključcima Vlade, među kojima je evidentno i „zapošljavanje po stranačkoj liniji“, bez javnog konkursa i bez saglasnosti Ministarstva. „Tokom ove godine, bez obzira na negativno poslovanje, i bez obzira na teško stanje direktor Mujačić je izvršio korekciju koeficijenata, odnosno povećao plaće za oko 80% od ukupnog broja uposlenika.

Ovim je povećao troškove plaća za oko 200.000 KM ili skoro 10% na godišnjem nivou.

Zaključio je i predugovor godišnje vrijednosti od više od pola miliona KM bez saglasnosti i znanja Nadzornog odbora, resornog ministarstva i Vlade“, kazao je Bešić, pojašnjavajući da se ovim predugovorom, osim prekoračenja ovlasti u smislu dozvoljene gornje granice raspolaganja sredstvima, izašlo i van okvira javnog poziva.

Na kraju, ministar Bešić je izjavio da Vlada u potpunosti stoji i podržava razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla, te širenje broja avio operatera i linija, ali ne dovodeći nikog u neravnopravan položaj.

„Podržavamo principe lojalne konkurencije među zainteresiranim avio operaterima. Iz tog razloga insistirali smo na uključivanju Vlade TK i Ministarstva u vođenje pregovora i zaključivanje ugovora sa zainteresiranim avio kompanijama, što iz određenih, samo Upravi poznatih razloga, nam nisu dozvolili“, zaključio je ministar Bešić. Imajući u vidu sve navedeno Vlada je zbog uočenih neregularnosti, a zbog kojih i nije prihvatila Izvještaj o radu, zatražila od nadležnih inspekcijskih organa da izvrše kontrolu i nadzor na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

izvor:Bihnews.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %