Počela izborna šutnja: Za vlast se bori 127 političkih subjekata, Evo šta je zabranjeno!

0 0

Počela je izborna šutnja i trajat će do nedjelje do 19 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini.

Na snagu je stupila zabrana objavljivanja rezultata istraživanja javnog mijenja u vezi s glasanjem i izborima i mjera zabrane važi do zatvaranja biračkih mjesta.

Ove odredbe precizirane su Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i za prekršioce su predviđene sankcije.

Šta je zabranjeno
Biračka mjesta otvaraju se u nedjelju, 2. oktobra, u 7 sati, a prema Izbornom zakonu BiH, u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji Bosne i Hercegovine ne smije biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

U periodu koji počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima zabranjeno je učestvovanje u javnim političkim aktivnostima što uključuje održavanje skupova u cilju izborne kampanje, izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju utjecanja na birače, korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem utjecaja na birače, korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju utjecanja na birače i svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

Pod sredstvima komunikacije u Izbornom zakonu BiH se podrazumijevaju sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj. Takva sredstva obuhvataju radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili videoporuke isporučene putem mobilnih telefona.

Na različitim listama će se naći 7.257 kandidata
Osim toga, nije dozvoljeno donošenje obilježja i simbola s političkom konotacijom na biračko mjesto i u njegovu okolinu.

U Bosni i Hercegovini će u nedjelju biti održani opći izbori.

Pravo glasa ima 3.368.666 birača, a na različitim listama će se naći 7.257 kandidata. Iz Centralne izborne komisije BiH saopćili su da će se na izbornim listićima naći 127 političkih subjekata, od čega su 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata.

Da bi mogao glasati, birač na biračkom mjestu mora pokazati jedan od važećih dokumenata države BiH, a to su lična karta, vozačka dozvola ili pasoš.

izvor: avaz.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %