POBJEDA BOSS-a: U EU parlamentu prezentirana presuda Ustavnog suda BiH kojom su VTP mjere i obavezna vakcinacija proglašene neustavnim

0 0

Saopštenje za javnost

u Evropskom parlamentu prezentirana presuda Ustavnog suda BiH kojom su VTP mjere i obavezna vakcinacija proglašene neustavnim

Video link obraćanja zastupnika: https://www.facebook.com/watch/?v=382729166618739

Nezavisni zastupnik Evropskog parlamenta Ivan Velibor Sinčić, na plenarnoj sjednici održanoj 08.03.2022. godine pod tačkom „Stanje u Bosni i Hercegovini“, informisao je predstavnike Evropskog parlamenta o presudi Ustavnog suda BiH, od 23. 02. 2022. godine u predmetu AP 3932/21, po apelaciji advokata Mirnesa Ajanovića, da je prekršeno pravo građana na privatni život zbog neustavnih epidemioloških mjera i uvođenja obavezne vakcinacije.

Zastupnik Sinčić je istakao činjenicu je u predmetu sudilo Veliko vijeće Ustavnog suda BiH, koje čine i trojica međunarodnih sudaca, te da je Ustavni sud kritizirao Parlament Federacije BiH zbog dopuštanja kršenja vladavine prava i demokratskog poretka od strane izvršne vlasti, posebno jer se apelant pozvao na kršenje Nirnberškog kodeksa i Rezolucije Vijeća Evrope 2361(2021). Izjavio je da je Ustavni sud BiH naložio da vlast mora odmah uskladiti svoje djelovanje sa Ustavnom BiH i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, te da je za nepoštivanje presude Ustavnog suda BiH određena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Za govornicom Evropskog parlamenta zastupnik Sinčić je poslao poruku da je ovo pobjeda protiv segregacije i diskriminacije te dokaz šta narod možete napraviti kada se ujedini, te je zbog zaštite ustavnih prava uputio čestitku Bosni i Hercegovini od koje može učiti cijela Evropa.

www.boss.ba | press@boss.ba

9. 3. 2022. Press BOSS-a, Muamer Dedić

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %