Penzioneri nezadovoljni dodatkom od 50 KM: Ovo je sramota, ubacit ćemo ih Novaliću u sandučić

0 0

Sredinom prošlog mjeseca Vlada Federacije BiH donijela je odluku o isplaćivanju dodatnih 50 KM svim penzionerima. Iako se radi o jednokratnoj pomoći, danas smo se uvjerili da je ovaj potez razočarao brojne građane treće životne dobi, uglavnom zato što su se nadali da će dobiti veću svotu novca.

Isplata decembarskih penzija počela je danas u podne u cijeloj FBiH, a ispred poslovnica banaka u svim dijelovima Sarajeva su se već sat vremena ranije formirali redovi penzionera. Kroz razgovor s njima saznali smo da nisu zadovoljni finansijskom podrškom.

“Je li dovoljno? Toliko je dovoljno da mislim da bih više na Principovom isprosio, nego ovih 50 KM što su nam dali. Mislim da bi me bilo stid izaći na ulicu da sam na njihovom mjestu. Sramota za narod, sramota je čime se bave. Neka ih je stid i sram”, poručio je jedan od građana.

Jedna penzionerka kaže da će zapakovati 50 KM u kovertu i ubaciti Novaliću u poštansko sanduče. Gospođa pored nje tužno je komentarisala kako penzioneri jedva preživljavaju te kako novac koji dobijaju od države često nije dovoljan ni za režije i osnovne životne potrepštine.

Jednu od prisutnih penzionerki pitali smo kako planira potrošiti dodatnih 50 KM, na šta je ogorčeno odgovorila kako će za ovaj novac kupiti voće i povrće na pijaci.

“Odete na pijacu i birate papriku po papriku, uzimate na broj”, govori i dodaje da joj ni ukupna mjesečna penzija nije dovoljna za život: “Primam minimalnu penziju. Dok platim režije, nešto djeci, meni ništa ne ostane. Nosim stare hlače, eto”.

Vrlo je osjetno razočarenje među okupljenima, ogorčeni su i isfrustrirani iznosom dodatka koji su dobili za mjesec decembar.

Stariji bračni par rekao nam je kako će za 50 KM kupiti kese i cekere, dodavši zatim sarkastično: “Obogatili smo se, možda kupimo i automobil”.

Penzioneri, koji inače slove za najrazgovorljivije sagovornike, ovog puta nisu željeli davati izjave u većem broju te su gurajući kameru i mikrofon istakli kako “ovakvoj vlasti više nemaju šta poručiti”.

 

Izvor: klix.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %