Pentagon: Putinovi ratni ciljevi su nepromijenjeni, ali nedostaje ljudstva i morala

0 0

Cilj predsjednika Vladimira Putina da zauzme ukrajinski teritorij nije se promijenio, ali ruske snage i dalje pate od vojnih slabosti, uključujući količinu vojnika koje imaju, objavio je Pentagon u petak, dok se Washington nada da će najnoviji rekordni paket oružja za Kijev pomoći Ukrajini da ponovno preuzme teritorij okupirana od strane Rusije, izvještava Reuters.

“Putin nije odustao od svojih ciljeva dominacije Ukrajinom i nastavka osvajanja ukrajinskog teritorija”, rekla je Laura Cooper, zamjenica pomoćnika ministra obrane koja se usredotočila na Rusiju i Ukrajinu. “Ali stvarnost ruskih slabosti, slabosti ruskih oružanih snaga sukobila se s tim ciljevima”, rekao je Cooper, dodajući da ruske trupe također pate od niskog morala.

Zelenskij tvrdi da će zapadno oružje izdići Ukrajinu na novu razinu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je ponovno izrazio zahvalnost nakon što su Washington, Berlin i Pariz obećali zemlju opskrbiti oklopnim borbenim vozilima.

“Uspjeli smo dovesti ukrajinsku snagu i obrambenu suradnju s partnerima na novu razinu”, rekao je u video obraćanju. “Odsad, Ukrajina ima više zračne obrane, više oklopnih vozila, po prvi put zapadne tenkove, više oružja i projektila.”

“Njemačka je napravila značajan korak naprijed u ojačavanju sigurnosti ne samo Ukrajine, nego ukupno i Europe”, rekao je Zelenskij.

Njemačka i Sjedinjene Američke Države objavile su u četvrtak da će opskrbiti Ukrajinu oklopnim vozilima. U zajedničkom priopćenju nakon razgovora predsjednika Joea Bidena i kancelara Olafa Scholza, Sjedinjene Američke Države najavile su da će Ukrajini osigurati pješačka borbena vozila Bradley, dok će Njemačka osigurati borbena vozila Marder. Ta je objava uslijedila je nakon što je Francuska ranije ovog tjedna donijela odluku o isporuci izvidničkih vozila opisanih kao “laki tenkovi”.

Washington je potom u petak najavio dodatnu vojnu pomoć u vrijednosti 3 milijarde dolara, što je najveći pojedinačni paket pomoći do sada. Američki državni tajnik Antony Blinken u priopćenju je pojasnio da oružje i vojna oprema za Ukrajinu sadržavaju ponajprije pješačka borbena vozila Bradley, topničke sustave, oklopne transportere, rakete zemlja-zrak i streljivo.

 

izvor: geopolitika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %