PANIKA NA KRIMU: Rusi bježe s poluotoka, pojavile se prve satelitske snimke nakon niza eksplozija u ruskoj bazi…

0 0

Nakon niza velikih eksplozija koje su potresle rusku zračnu bazu Saki na poluotoku Krimu, udaljenu više od 200 kilometara od prvih ukrajinskih topova, velik broj Rusa odlučio je napustiti rusko ljetovalište na Crnom moru zbog čega su se na prometnicama stvarale velike gužve.

Udar na Krim svojevrsna je crvena linija u ratu Ukrajine i Rusije i retorici Vladimira Putina. Tim su bombe na području koje je Rusija anektirala još 2014. godine još jače odjeknule. Ruska uprava na Krimu objavila je da je u eksplozijama ubijena jedna, a više osoba ranjeno. No pitanje koje je svima važnije, a na koje dan nakon događaja nije bilo pouzdanog odgovora, jest kako je do toga uopće došlo. Je li riječ o tome da su Ukrajinci dobili novo oružje, mnogo većeg dometa od Himarsa dostavljenih Ukrajini, koji pogađaju mete udaljene 60 do 70 kilometara, ali s preciznošću od dva do tri metra, ili je u pitanju nesretan slučaj u bazi? Treća teorija, koju su iznijeli sami Rusi na početku, jest da je riječ o sabotaži unutra poluotoka.

Ukrajinci, prenosi portal Drive, tvrde da je riječ o njihovom vojnom uspjehu i da on nema veze s pomoći sa Zapada.

– Eksplozije koje su potresle rusku vojnu bazu mogle bi se smatrati početkom ukrajinske protuofenzive na jugu zemlje i novom prekretnicom u ratu, ustvrdila su dva neimenovana visoka ukrajinska dužnosnika za portal Politico, koji navode da Kijev nedvojbeno stoji iza udara.

Portal Drive prenosi ukrajinske tvrdnje kako je riječ o oružju domaće proizvodnje, no nisu naveli kojem. Da pogode mete na Krimu s jugoistoka svoje zemlje, trebaju im sustavi s dometom između 200 i 300 kilometara.

Portal Drive prenosi kako je bivši savjetnik u ukrajinskoj vladi Viktor Andrusiv prije spominjao postojanje takvog oružje ne specificirajući o kojem je točno riječ. Andrusiv, koji je otišao s položaja prošlog mjeseca bez objašnjenja javnosti, poznat je po tome da je pozivao da se s raketama dugog dometa cilja most preko tjesnaca Kerč koji povezuje Krim s ruskim kopnom.

Stručnjaci kažu da je napad na krimsku zračnu bazu mogao biti izveden i zrakoplovom ili bespilotnom letjelicom, a moguće je i da su to bile rakete kraćeg dometa tajno ispaljene sa samog Krima, sabotaža ili, kao što sad tvrde Rusi, obična nezgoda u bazi. No, Rusi su isprva govorili o sabotaži. Tek su se kasnije ispravili umanjujući efekt incidenta i tvrdeći “da nije bilo velike štete”. Ipak, mnogi turisti odlučili su napustiti Krim i vratiti se u sigurnost ruskog doma.

Britanski Times piše kako se javio Andrusiv i rekao da je događaj potvrda da Ukrajina posjeduje takve rakete. “Eksplozije u Melitopolju (gradu pod kontrolom Rusa) i u Novofedorivki su tome dokaz… u kontekstu mosta za Krim savjetujem okupatorima da ga ne koriste idućih mjeseci”, poručio je bivši savjetnik ukrajinske vlade Andrusiv.

UNIŠTENO DEVET RUSKIH AVIONA
Iako Rusi uporno pokušavaju umanjiti značaj eksplozija na Krimu, čini se da je njihova vojska doživjela težak udarac.

Naime, tijekom dana strani su mediji počeli objavljivati satelitske snimke prije i nakon incidenta u zračnoj bazi Saki iz kojih je jasno da je, u još službeno nepotvrđenom ukrajinskom napadu, uništeno dosta vojnih zrakoplova i zgrada unutar baze.

Iz ukrajinskog ratnog zrakoplovstva tvrde da je u eksplozijama uništeno najmanje devet ruskih vojnih aviona.

izvor: sb

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %