Pa da li je ovo moguće? IZ SISTEMA KCUS-A izbrisano otpusno pismo djevojčice Nadin?

0 0
--

Amina i Denis Smajlović, roditelji djevojčice Nadin, nastavljaju borbu za pravdu protiv sistema koji je uskratio njihovoj maloljetnoj kćerki osnovno pravo na liječenje.

Ovo je jedan od onih slučajeva koji je digao čitavu državu na noge, a sada su roditelji saznali da je fajl od 8. novembra 2019. godine iz Bolničkog informacionog sistema (BIS) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) izbrisan.

– Moji klijenti su saznale da su podaci Nadin Smajlović iz evidencije pacijenata u koje se upisuju sve radnje koje se obavljaju na Kliničkom centru, uputnice i nalazi izbrisan.

To su saznanja koja bi trebalo ispitati. Podsjećam da je Federalno tužilaštvo naložilo da se u okviru istrage mora izuzeti kompletna dokumentacija o toku liječenja i zaustavljanju liječenja Nadin Smajlović u vrijeme dok je ona bila pacijentica u KCUS-u.

Otpusno pismo njihove kćerke
Znači upravo ovo o čemu se ovih dana govori. O podacima i evidencijama svih pacijenata koji su tretirani. Moraju se voditi precizni i detaljni podaci o svakoj akciji koja je provedena, svakom nalazu, o svim informacijama u vezi sa zdravstvenim stanjem, dijagnostikom i liječenjem i terapijama pacijenata… Moji klijenti su došli do informacija da su ti podaci o Nadin izbrisani. Da li je to tačno ili nije ne znamo, ali pozivamo Tužilaštvo da utvrdi – kazala je advokatica Maida Galijatović, koja zastupa porodicu Smajlović.

Kako su kazali roditelji djevojčice Nadin u pitanju je fajl u čijem sadržaju je bilo otpusno pismo njihove kćerke s KCUS-a, piše Avaz.

– Zašto, da li je to istina i šta je ustvari s tim, to je bio zadatak Tužilaštva odavno da uradi od kada je prijavljeno nesavjesno liječenje i ne pružanje ljekarske usluge i pomoći. Odavno je to već prijavljeno i to je već trebalo da bude istraženo, izuzeto, utvrđeno i tako dalje. Tražili smo informacije od Tužilaštva KS dokle je istraga, a rečeno nam je da se intenzivno i efikasno provode radnje po toj prijavi i po tom predmetu. U kojoj je fazi, mi to ne možemo znati, to je neka vrsta tajne istrage koju obično stranke ne znaju dok se rezultati ne objave – kazala je Galijatović.

Profesionalno i objektivno utvrditi
Porodica Smajlović kao ni njihov zakonski zastupnik nisu o ovome dobili nikakve informacije s KCUS-a.

– Naš stav je da tužilaštvo treba na licu mjesta, zvanično, profesionalno i objektivno utvrditi stanje stvari. Ali imamo informaciju da su ti fajlovi obrisani – zaključila je Galijatović.

izvor: BiHnews

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %