OVO JE TAJNA KOJA SE KRIJE KAO ZLATO: Alija Izetbegović je varao Halidu i imao još jednu ženu! Bio je šerijatski oženjen poznatom književnicom

0 0
Mnoge epizode iz Alijina privatnog života ostale su prešućene, a upravo u tom segmentu njegova, bez sumnje, iznimnog života, leže elementi prave, sočne, prvoklasne sapunice kojoj je bio stvarni protagonist.
BiHnews vam ekskluzivno donosi detalje koje niste znali iz Alijinog privatnog života.
Zasigurno, niste znali a  nigdje nema ni riječi o tome da je Izetbegović desetljećima vodio dvostruki život.
Iako je više od pola stoljeća službeno živio u braku s Halidom Repovac s kojom je imao dvije kćeri i sina, posljednja dva desetljeća taj brak jedva da je funkcionirao izvan formalnog i protokolarnog.
Bračna kalvarija supružnika Izetbegović počela je početkom 80-ih godina, prije Alijina uhićenja i utamničenja. Izetbegović, naime, 1981. godine započinje emotivnu i strasnu vezu s književnicom Melikom Salihbegović, jednom od vodećih bosanskih intelektualki tog vremena.

Prema tvrdnjama njihovih tadašnjih zajedničkih prijatelja, Alija i Melika su u najstrožoj tajnosti sklopili vjerski brak po šerijatu, a brak je zaključen u prisutnosti uskog kruga vjerskih službenika, negdje u Visokom. Vjenčao ih je Šaćir Ćerimagić, poznati sarajevski liječnik, koji je također živio u braku s dvije supruge.

Alija i njegova druga žena skupa su zaglavili i u montiranom političkom procesu: u jesen 1983. Alija je osuđen i zatvoren zbog pisanja, a ona zbog čitanja njegove “Islamske deklaracije”. Odležao je više od pet godina, dok je Melika na uvjetnu slobodu puštena nakon 73 dana štrajka glađu, a za sve to vrijeme Halida je podizala Alijinu djecu.

U  nesretnom braku Alije i Halide rođeno  je troje djece: dvije kćeri i sin, od kojih je najpoznatiji onaj potonji, danas bivši član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović.
Premda je danas u to teško povjerovati, bilo je izgledno da neće stopama svoga oca. Ni sam Alija Izetbegović nije bio suglasan s političkim angažmanom sina Bakira. U jednom od posljednjih intervjua koji je Alija dao bivšem uredniku Starta Ozrenu Kebi u aprilu 2003. priznao je da rado prima savjete od Bakira, ali da ga ne vidi kao političara.

“Kada bi vam sin Bakir kazao da se želi kandidirati za člana Predsjedništva BiH, ili u nekoj ljepšoj budućnosti za predsjednika BiH, što biste mu savjetovali?“, glasilo je pitanje na koje Alija odgovara: “Da to ne čini! Ali, koliko znam, ni Bakirove ambicije ne idu u tom pravcu.”

Javnosti nije nezanimljiva ni druga Bakirova sestra Sabina, koja se ubraja među najbogatije potomke Alije Izetbegovića. Udana je za Mirsada Bracu Berberovića, ratnog trgovca humanitarnom robom, danas vlasnika privatne trgovačke tvrtke. Sabina, najmlađa od Alijine djece, koja je tijekom rata bila šefica očeva kabineta i prevoditeljica, u jednoj se prigodi prisjetila možda i najvažnijeg savjeta svoga oca. “Dao nam je savjet: ‘Djeco, koliko to bude moguće, nastojte ne biti poznati.’ Ja sam ovaj savjet poslušala”, rekla je Sabina a Bakir nije.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %