OVE ŠOLJICE ZA KAFU IMALO JE GOTOVO SVAKO DOMAĆINSTVO U JUGOSLAVIJI: Poznata tvornica koja ih je proizvodila nakon 70 godina stavlja ključ u bravu

0 0

Nije bilo kuće koja nije imala barem jednu vazu ili keramičku šoljicu iz ove poznate tvornice koja je nekad nosila ime Jugokeramika, ali nakon 70 godina rada sadašnji Inker iz Zaprešića u Hrvatskoj, specijaliziran i za sanitarnu keramiku – gasi strojeve, a više od 200 radnika ostaje bez posla.

Šteta, jer bili su jak brend ne samo na prostoru bivše Jugoslavije, nego i u cijeloj Evropi…

Firma, koju je prije 16 godina preuzela španska grupacija Roca, unatoč ulaganjima poslovala je s gubicima, koji su dodatno povećani zbog rasta cijena sirovina i energije, javlja HRT.

“Vijest nas je stvarno šokirala jer je bila iznenadna, ničim nagovještavana. To je sada gotova stvar, proizvodnja će se zatvoriti i to je odluka vlasnika i tu nema sad spora“, rekao je Vlado Kos, predsjednik Radničkog vijeća i sindikalni predstavnik firme Roca Hrvatska.

Od 215 radnika koji će završiti na cesti, većina je, kažu, teže zapošljiva zbog nižih kvalifikacija.

Na svojim će radnim mjestima ostati 35 radnika, većinom u distribuciji robe – skladištima, komercijali i logistici.

Uprkos gašenju tvornice u Zaprešiću, poremećaja u opskrbi tržišta neće biti jer će se isti asortiman proizvoditi negdje drugdje.

Tvornica Inker godinama je bila sponzor istoimenom fudbalskom klubu iz Zaprešića, ali je klub promijenio ime u Inter nakon što je im je dugogodišnji sponzor prestao slati novac, prenose Nezavisne novine.

izvor: press

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %