Ovaj ukrajinski izum je prava noćna mora ruskih tenkista i Putinovih vojnih stratega, totalno je iznenađenje za Ruse koji padaju kao pokošeni

0 0
--

Precizno ukrajinsko topništvo jedno je od većih iznenađenja rata kojeg je Rusija pokrenula prije dva i pol mjeseca.

Upravo zahvaljujući topničkoj potpori, ukrajinske snage značajno napreduju posljednjih dana u okolici Harkiva, potiskujući ruske snage prema granici i prijeteći prekidom glavnog opskrbnog pravca prema Izjumu. Odsjecanje ruske vojske kod Izjuma značilo bi pravu katastrofu za Ruse jer bi praktički kolabirao cijeli sjeverni dio ratišta na istoku Ukrajine, suglasni su vojni analitičari.

Jednako kao potpora napretku kod Harkiva, topništvo se do sada pokazalo ključnim za usporavanje ruskog napredovanja na ostatku ratišta, gdje svaki kilometar osvojenog terena Rusi skupo plaćaju životima vojnika i uništenom opremom. A stvari za Ruse postaju samo još gore, jer su Ukrajinci u borbu uveli moderne američke M 777 haubice većeg dometa od ruske artiljerije, modernije protuartiljerijske radare i precizno navođenu municiju.

ZASTRAŠUJUĆI UČINCI
No, u srcu svega toga krije se proizvod ukrajinske pameti, program GIS Art for Artillery (umjetnost artiljerije), ili skraćeno GIS Arta, pri čemu GIS označava da je riječ o geografskom informacijskom sustavu. Programirao ga je IT stručnjak Jaroslav Šerstjuk, a u mnogim elementima ovaj softver nadmašuje slične koje koriste članice NATO-a, uključujući i SAD. Prije svega, drastično je smanjio vrijeme reakcije koje se sada broji u minutama, kombinira sve vrste oružja koje su na raspolaganju, i omogućuje zapovjedništvu da kamuflira topnički napad kako ruski protutopnički radari ne bi mogli locirati odakle napad dolazi.

Kako pojašnjava vojni analitičar Trent Telenko, Ukrajinac iz dijaspore i bivši časnik vojske SAD-a, koji sukob u svojoj prvoj domovini prati još od ruske invazije na Krim, nekoliko je elemenata koje program čine tako dobrim. Riječ je o aplikaciji koja se zasniva na sličnom principu i na istoj programskoj osnovi kao i npr. aplikacija za Uber. Povezuje podatke koji stižu od dronova, pametnih telefona, daljinomjera i komercijalnih, dakle prvenstveno civilnih satelita. Istovremeno, prikazana su i sva oružja koja su na raspolaganju u realnom vremenu, kao i potencijalne mete.

Baš kao što Uber registrira korisnika, naručitelja vožnje, i sva dostupna taksi vozila u blizini, tako i ukrajinski zapovjednik ispred sebe u realnom vremenu ima podatke o kretanju neprijatelja i o dostupnim oružjima.

Dovoljno je tek nekoliko dodira po ekranu da se oružjima dodijele koordinate. U kombinaciji s laserski ili GPS navođenom municijom i modernim oružjima koje Ukrajina uvodi posljednjih dana, učinci vatre su zastrašujući po neprijatelja. Osim toga, moguće je kombinirati da napad dolazi iz nekoliko smjerova, a takvu raspršenu, pojedinačnu vatru neprijateljski radari neće detektirati.

ORUŽJA BUDUĆNOSTI
Vrijeme reakcije tako je smanjeno na minimum, a neprijatelj ne zna odakle uopće napad dolazi.

Sustav ima i zemljopisni prikaz područja na kojem su različitim bojama označene stambene zgrade, škole, bolnice i druge javne zgrade i slično. Osim toga, kako navode ukrajinski izvori, sustav označava i različite vrste terena te daje prijedlog najbolje prilazne i odlazne rute uzimajući u obzir značajke okoliša. Primjenjiv je stoga i kao dobra obavještajna baza pješačkim i izvidničkim postrojbama, zrakoplovstvu…

Pri tome je ovaj sustav dodatno došao do izražaja zahvaljujući satelitskoj internetskoj vezi koju je Ukrajini osigurao Elon Musk putem svojeg sustava Starlink. Dok ruski tenkovi tako napadaju u kolonama koje sliče na bitke iz Drugog svjetskog rata, suočeni su s oružjima 21. stoljeća – modernim informacijskim sustavom zapovijedanja, satelitskom internetskom vezom, laserski navođenim granatama. Naravno, nešto od ovih sustava ima, ili bi trebala imati, i ruska vojska, no zbivanja na terenu pokazuju da su u primjeni novih tehnologija lošiji od svojih protivnika.

Ukrajinci su do sada iznenadili neupućeni dio javnosti modernim oružjima koje sami proizvode –​ npr. njihovi navođeni protutenkovski projektili STUGNA nimalo ne zaostaju za opjevanim Javelinima, a u nekim su značajkama i napredniji (npr. lansirna rampa i monitor za navođenje nisu fizički povezani), protubrodske rakete Neptun već su nanijele teške gubitke neprijatelju potopivši krstaricu “Moskva”, a i sami proizvode laserski navođenu topničku municiju.

izvor: slobodna-dalmacija

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %