OSMICA IDE NA KLUPU: Erduan Kafedžić novI direktor OSA-e, Nusret Selimović DKPT?

0 0

Novi partneri na nivou najvišeg nivoa vlasti (Osmorka, SNSD i HDZ) na sastanku u Istočnom Sarajevu okvirno su dogovorili raspodjelu direktorskih pozicija u državnim agencijama no proces nije završen do kraja jer je veliki broj pozicija na stolu.

Sastanak u Istočnom Sarajevu o “raspodjeli plijena” je dogovoren prošle sedmice, ali nije bio ranije najavljen medijima. Tek nakon objave portala Klix.ba da će se na sastanku dijeliti direktorske fotelje, akteri su na božićnom prijemu iznijeli neke informacije.

Plan je, kako saznajemo, da se do prve sjednice Vijeća ministara BiH raspodjele sve pozicije, a da na prvoj sjednici novog saziva državne vlade izvrši “sječa” kadrova SDA, DF-a, SDS-a i postave novi kadrovi bliski novoj vlasti o čemu smo pisali prije više od mjesec dana.

Ipak, neće sve ići tako lako i tako brzo. Pozicija je mnogo, kao i želja.

Ipak, ono što je načelno dogovoreno jeste da će Osmorka dobiti direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela (DKPT), dok će SIPA i Služba za poslove sa strancima pripasti SNSD-u, a Granična policija HDZ-u.

Kako Klix.ba saznaje, sve stranke imaju svoje favorite za čelne pozicije policijsko-sigurnosnih agencija.

Tako bi novi direktor OSA-e, umjesto Osmana Mehmedagića, trebao biti Erduan Kafedžić, aktuelni šef Ureda za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo.

U direktorsku fotelju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, umjesto Mirsada Vilića, bi trebao sjesti Nusret Selimović, trenutni komesar sarajevske policije. No pitanje je kako će to izvesti s obzirom da ispunjava uslove za penziju.

SIPA-u će nastaviti da vodi Darko Ćulum, kojem nije ni istekao mandat, dok je favorit za Službu za poslove sa strancima Žarko Laketa, aktuelni savjetnik državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca i plan je da on zamijeni Slobodana Ujića.

Novi direktor Granične policije BiH bi trebao biti Mirko Kuprešaković umjesto Zorana Galića kojem je, također, istekao mandat.

Što se tiče policijskih agencija, treba istaći da je raniji dogovor Osmorke i HDZ-a da će direktorska pozicija u Federalnoj upravi policije (FUP) pripasti nekome iz reda Hrvata, a i dalje je kandidat Svevlad Hoffmann.

No, kako rekosmo, sve će potrajati, vjerovatno i do proljeća.

Nakon što se partneri dogovore o raspodjeli funkcija, Vijeće ministara BiH će poništiti prethodni konkurs za popunu rukovodećih pozicija u državnim policijskim agencijama, a pravno-formalni razlog će se naći u ranijim propustima Nezavisnog odbora.

Tu je i raniji zahtjev savjetnika direktora GP BiH Svevlada Hoffmanna koji je podnio i krivičnu prijavu protiv Enesa Obralije, predsjednika Nezavisnog odbora Parlamenta BiH zbog javnog konkursa za direktore i zamjenike državnih policijskih agencija.

Hoffmann je tada izjavio kako je Nezavisni odbor još ranije upozorio o onome što smatra da su neregularnosti konkursne procedure, ali kako mu nije odgovoreno, podnio je i zahtjev za izuzeće Nezavisnog odbora, ali o tome se nikada nije izjasnila Parlamentarna skupština BiH kao organ nadležan za odlučivanje o zahtjevu, a konkurs je okončan i kandidati su ocijenjeni. No sve je zapelo uoči Općih izbora.

Već neko vrijeme ministri iz reda bošnjačkog naroda blokiraju nova imenovanja na sjednicama Vijeća ministara BiH i žele da to ostave budućoj vlasti, što će se očito i dogoditi.

(Klix/PRESS)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %