Ogromna blamaža Hrvatske – dvije godine nakon potresa na Baniji ljudi jos žive u Turskim kontejnerima

0 0

Nakon katastrofalnog potresa na području Banije, u januaru 2021 godine, Turska je donirala Hrvatskoj 200 stambenih kontejnera. Ali danas, kada je tu zemlju pogodio daleko razorniji potres, Hrvatska ne može uzvratiti donaciju jer u turskim kontejnerima, dvije godine nakon potresa, i dalje stanuju ljudi. Ovu informaciju prenijeli su mediji u Hrvatskoj.

Među tom pomoći bili su i stambeni kontejneri, a većina tih kontejnera i dalje se nalazi u upotrebi. Kako kažu iz Grada Siska, upravo je turska pomoć u opremi i kontejnerima bila vrlo važna u vrijeme potresa.

“Turski kontejneri među najbolje su opremljenima”

“S obzirom na to da obnova kuća i stambenih zgrada nije ni izbliza gotova, u kontejnerskim naseljima su i dalje smještene obitelji čije su kuće i stanovi oštećeni u potresu 29.12.2020. Na području Siska rasformirano je nekoliko kontejnerskih naselja, odakle su njihovi stanovnici premješteni u privremeni čvrsti smještaj, ali prioritetno su rasformirana naselja s kontejnerima s lošijim uvjetima boravka i slabije opremljeni. Turski kontejneri među najbolje su opremljenima”, rekli su iz Grada Siska.

Kako ističu, u kontejnerskim naseljima na području Grada Siska o kojima brigu vodi Stožer civilne zaštite Grada Siska postoji još uvijek 60 turskih kontejnera, ali u njima su i dalje smještene obitelji koje su ostale bez domova u potresu, a njihov je premještaj trenutno nemoguć.

Upravo je Turska u prvim danima nakon razornog potresa 29. prosinca poslala 480 šatora i 272 grijalice u Sisačko-moslavačku županiju.

Kontejneri iz turske donacije i dalje su u upotrebi, dok je manji dio kontejnera koji se više ne koriste vraćen Ravnateljstvu civilne zaštite Republike Hrvatske. Ovu informaciju potvrdio je medijima Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, HDZ-ov Branko Bačić.

Hrvatska Vlada je tek nedavno, više od dvije godina nakon potresa, uputila u saborsku proceduru prijedlog novog Zakona o obnovi. Taj zakon bi prema njihovim riječima i trebao ubrzati i pojednostaviti obnovu, i program zbrinjavanja više od 6000 građana koji borave u mobilnim stambenim jedinicama (kontejnerima) na području Zagreba i Petrinje. Aktualni ministar Bačić obećao je da će se do kraja ove godine svim korisnicima kontejnera osigurati primjeren smještaj. Najavio je tako izgradnju 30 višestambenih zgrada u Sisku i na području Banije.

Ovo predstavlja apsolutnu blamažu Hrvatske Vlade, i znak je nevjerojatne razine nesposobnosti. Ti kontejneri bi sada bili spas Turskom narodu, pogotovo s obzirom da se potres dogodio usred zime po hladnom vremenu i da nije moguće spavati na otvorenom prostoru.

Spomenimo ipak, da je Hrvatska poslala pomoć u obliku konvoja sa 41 volonterom i 7 potražnih pasa, opremom i dronovima koji sudjeluju u operaciji traganja i spašavanja u gradu Hatay.

izvor: logicno

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %