OBJAVLJENA JE I FOTOGRAFIJA TOG DOGAĐAJA: Ruski vojnik predao sebe i svoj tenk za 10 hiljada dolara i ukrajinsko državljanstvo

0 0

Ruski vojnik predao je sebe i svoj tenk ukrajinskim vojnicima za nagradu od 10.000 dolara i priliku za dobivanje ukrajinskog državljanstva.

Miša, jedan od Putinovih vojnika koji se bore u Ukrajini, predao se u borbenom tenku T-72B3 nakon što su dvojica njegovih kolega pobjegla kući, a njegov komandant mu zaprijetio da će ga ubiti, prenosi Daily Mail koji je i objavio fotografiju momenta kada se ruski vojnik predaje ukrajinskim snagama.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Viktor Andrusiv rekao je da je Miša telefonom kontaktirao ukrajinsku nacionalnu policiju i dogovorio mjesto za njihov sastanak.

“U Nacionalnoj policiji identificirali smo telefone koje koriste Rusi. Na ovim telefonima redovito šaljemo SMS poruke s informacijama o tome kako se predati i predati opremu. Miša nas je kontaktirao prije nekoliko dana. Proslijedili smo informaciju o njemu ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi. Miša nije vidio smisao ovog rata. Rekao nam je da su gotovo ostali bez hrane, vojno upravljanje je u haosu i praktički ga nema. Demoralizacija je kolosalna. Rusi odustaju!”, rekao je Andrusiv.

Ukrajinska vojska odabrala je mjesto gdje će se vojnik predati i upotrijebila je dron s kamerom kako bi se uvjerila da nije riječ o zasjedi. Specijalne snage tada su zadržale Mišu, koji je ležao licem prema dolje s podignutom rukom dok se predavao.

Andrusiv je dodao da će ruski vojnik ostatak rata provesti kao zarobljenik u “udobnim uvjetima koji uključuju TV, telefon, kuhinju i tuš”.

Ukrajinski državni proizvođač oružja Ukroboronprom ranije je ponudio milion dolara nagrade za hvatanje ruskih aviona spremnih za borbu.

Rečeno je da se ponuda odnosi i na ruske trupe koje žele promijeniti stranu.

Ukroboronprom je poručio: ‘Pilotima Ruske Federacije spremnima za sudjelovanje u našem programu jamčimo izdavanje državljanstva slobodne zemlje!’

Proizvođač oružja dodao je da će dati 500.000 dolara za svaki borbeni helikopter koji se zaplijeni Rusima, a koji se još može koristiti.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %