Novi šokantni izvještaj američkih obavještajaca o Putinovom zdravlju. Evo šta mu se dešava!

0 0
--

Zdravlje Vladimira Putina predmet je intenzivnog razgovora unutar Bidenove administracije nakon što je obavještajna zajednica dala svoju četvrtu sveobuhvatnu procjenu krajem maja.

U povjerljivom američkom izvještaju se kaže da se Putin ponovo pojavio nakon što je u aprilu bio podvrgnut liječenju od uznapredovalog raka, kažu za Newsweek tri čelnika američkih obavještajnih službi koji su pročitali izvještaje.

Procjene također potvrđuju da je u martu bilo pokušaja atentata na Putina, kažu zvaničnici.

Visoki zvaničnici, koji predstavljaju tri odvojene obavještajne agencije, zabrinuti su što je Putin sve više paranoičan u vezi sa svojim držanjem vlasti, statusom koji čini kamenit i nepredvidiv kurs u Ukrajini.

„Putinov stisak je jak, ali više nije apsolutan“, kaže jedan od viših obaveštajnih službenika sa direktnim pristupom izveštajima. “Džakej unutar Kremlja nikada nije bio intenzivniji tokom njegove vladavine, svi su osjećali da je kraj blizu.”

Sva tri zvaničnika – jedan iz ureda direktora Nacionalne obavještajne službe, jedan penzionisani viši oficir ratnog zrakoplovstva i jedan iz Odbrambene obavještajne agencije – upozoravaju da izolacija ruskog lidera otežava američkim obavještajnim službama da precizno procijene Putinov status i zdravlje.

“Ono što znamo je da se tamo nalazi ledeni brijeg, iako je prekriven maglom”, kaže čelnik DNI, koji je komunicirao s Newsweekom putem e-pošte i zatražio anonimnost kako bi razgovarao o osjetljivim stvarima.

“Jedan izvor naših najboljih obavještajnih podataka, a to je kontakt sa strancima, uglavnom je presušio kao rezultat rata u Ukrajini,” kaže visoki zvaničnik DIA. „Putin je imao nekoliko sastanaka sa stranim liderima“, kaže zvaničnik, prekidajući uvide koji se ponekad mogu steći u susretima licem u lice. „Putinova izolacija je tako povećala nivo spekulacija.“

(Agencije)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %