NOVI Biseri Fadila Novalića: Federacija je napredovala, ublažili smo posljedice inflacije

0 0

Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH, dao je intervju za bh. izdanje Večernjeg lista u kojem se hvalio postignutim rezultatima tokom osam godina mandata.

Međutim, ono što možemo pročitati u tom intervju poprilično zvuči kao da živimo u paralelnom univerzumu. U nastavku možete pročitati neke od najšokantnijih izjava Fadila Novalića. Iskoristio je Novalić priliku pa se ponovo hvalio.

Biseri Fadila Novalića
Krenimo redom:

Novalić kaže da Federacija se nije samo izvukla iz krize, nego i napredovala.

“Javnost mi je svjedok, mnogo toga, u nekim područjima čak i iznad najhrabrijih projekcija. Vrijeme mog mandata obilježila je serija ozbiljnih svjetskih kriza iz kojih smo se uspjeli, na iznenađenje svih, kao FBiH, ne samo izvući već i ostvariti napredak na mnogim poljima. Predviđali su nam propast, bankrot, ali to se nije dogodilo. Rekao bih da je Vlada bila kompetentna i da je ostavila vidljive rezultate.”, kazao je Novalić.

Potom, dodaje da je Federalna Vlada učinila najviše da ublaži posljedice inflacije.

“Od dosadašnjih 14 vlada u BiH, federalna Vlada učinila je najviše kako bi ublažila posljedice poskupljenja. Direktnu pomoć dobilo je oko milion naših građana. Jednokratnu pomoć od 100 KM prvo smo isplatili penzionerima, braniteljskim kategorijama i civilnim invalidima. Podijelili smo prvi krug paketa iz robnih rezervi za oko 17.000 porodica. Do kraja ovoga mjeseca ide i drugi. Oko 270.000 nezaposlenih osoba dobit će jednokratnu pomoć do 20. decembra. U samo nekoliko posljednjih mjeseci za pomoć građanima isplatili smo 90 miliona KM.

Električna energija
Malo je govorio i subvencijama za električnu energiju.

“Za razliku od nekih zemalja u okruženju, u FBiH struja neće poskupjeti. To smo osigurali. Uz to, Vlada za oko 65.000 socijalno ugroženih korisnika subvencionira račune za električnu energiju. Ograničili smo i cijenu tone peleta na 480 KM plus PDV i uskladili odluku s onom u RS. Našu energetsku neovisnost vodimo održavanjem proizvodnje vlastite struje jer je proizvodimo”, kazao je.

Od četiri cilja Reformske agende, Novalić razočaran jer je proveo samo tri.

“Prvi cilj koji smo proveli bio je izmjena radno-pravnog zakonodavstva. Novim Zakonom o radu povećali smo fleksibilnost tržišta rada, uveli red u kolektivno pregovaranje i sačuvali FBiH od novih tužbi koje su u tom trenutku nanosile štetu veću od milijardu maraka. Drugi se odnosio na zaštitu ugroženih kategorija. I izmjenu socijalnih zakona. Ponajprije onih koji se odnose na penzije. Kako bi sistem postao pravedniji, transparentniji i održiviji.

Od desetog do desetog: Težak život penzionera u BiH
Penziaj se isplaćuju iz proračuna, što je dovelo do dodatne sigurnosti jer je FBiH jamac isplata. Isplata penzija stavljena je u vrh prioriteta i one se isplaćuju do svakoga 5. u mjesecu. Penzije se usklađuju 15. travnja svake godine. Dodatno, izmjenama tog zakona u ovoj godini omogućeno je da se visina mirovina usklađuje prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog BDP-a. To je donijelo još značajnije povećanje penzija te su stvorene mogućnosti izvanrednog usklađivanja, izuzev najviše, u ovoj godini. Treća naša reforma bila je posvećena financijskim zakonima o unutarnjem platnom prometu i o financijskom poslovanju, koji su imali za cilj povećati likvidnost gospodarstva i uvesti red kada su u pitanju plaćanja.

Četvrta, koja se odnosila na izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, nažalost, i dalje stoji u ladicama Parlamenta, gdje ih je Vlada u formi prijedloga 2018. uputila u proceduru usvajanja.

IZVOR:press

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %