Novalić uzburkao Balkan: Planiramo osnivanje mornarice OSBIH i stacioniranje dvije fregate u Neumu

0 0

Premijer FBiH Fadil Novalić uzburkao je ovih dana javnost u regionu još jednom od svojih nesmotrenih izjava da će naložiti Oružanim snagama BiH osnivanje mornarice i kupovinu dvije Fregate koje će biti stacionirane u Neumu a čija će cijena iznositi oko 2,3 milijarde KM.

Kako ekspresno doznaje iz izvora bliskih premijeru Novaliću on planira da BiH postaje pomorska sila na Jadranskom moru.

Ovo će biti najveće ulaganje u OS od rata do danas rekao je Novalić te doveo da će se Fregate koristiti u eventualnom odvraćanju potencijalnih neprijatelja koji imaju pretenzije na BiH teritoriju jer će biti opremljene krstarećim raketama.

Novalić je izjavio da će prvo razgovarati sa Turskim vlastima o eventualnoj kupovini 2 turske fregate TCG Cezayirli Gazi Hasan Rasa” i „TCG Sokullu Mehmet Pasa koje su i prije uplovljavale u Neumski zaliv tokom turskih NATO misija.

Ako se ovaj dogovor ostvari BiH će dobiti najjaču mornaricu od zemalja bivše SFRJ koje imaju izlaz na more, te da će imati mogućnost gađanja neprijateljskih ciljeva i do 100 km duboko u kopneni pojas Jadranskog mora.

Kad Srbija i Hrvatska mogu kupovati avione i tenkove možemo i mi iskoristiti ovo malo mora što imamo te u njega stacionirati jaku pomorsku silu koja će biti garant sigurnosti BiH rekao je Novalić.

Odakle će Novalić i SDA nabaviti novac za ovakvu investiciju još nije poznato jer se ni vakcine protiv Korone još nisu kupile nego su dobijene kao humanitarne donacije. Možda je ovo samo blef Novalića da malo podgrije situaciju u BiH i regionu jer stranka kojoj pripada ima najgori rejting od kraja rata do danas te su je napustili mnogi bivši istaknuti članovi. Ova stranka je na pragu da doživi svoj najveći poraz od njenog postojanja na sljedećm izborima.

izvor: BiHnews.info

članak je satiričnog karaktera!

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %