NOVALIĆ PONOVO LAŽE O ODLASKU STANOVNIŠTVA: “Najveći broj odlazaka je 33 hiljade u jednoj godini, a zabilježen je i povratak od 17 hiljada” (VIDEO)

0 0

“To što trenutno poskupi ulje, a sutra će poskupiti nešto drugo je posljedica sezonskih kretanja na svjetskom tržištu”, naveo je Novalić.

Izjava federalnog premijera Fadila Novalića da građani trebaju kupovati 37 posto manje ulja izazvala je salvu reakcija.

Novalić se osvrnuo na ovu izjavu, kao i na sama poskupljenja namirnica. Kaže, u samoj izjavi je falila prva rečenica koja je izbačena.

“Novinar je pitao koliko danas možete kupiti za 100 KM, u odnosu na 2018. i 2020. i uslijedio je odgovor koji je u ekonomskom smislu potpuno tačan. Ali, kad se izbaci suština tih 100 KM, onda se dobije krivi smisao. Naravno, kad je u pitanju poskupljenje cijena, ono postoji. Historija ljudskog roda je historija poskupljenja”, kazao je Novalić.

Naglašava kako postoji stalna inflacija u vremenu i u prostoru koja je konstanta, poskupljenje koje se mjeri na provjeren način, onako kako to radi EU koja je nama presadila te metode.

“Više od 250 procedura o mjerenju poskupljenja općenito o statističkim mjerenjima je instalirano u našim uredima za statistiku. Ja mogu samo pratiti te podatke i, u 6,5 godina koliko sam tu, cijene su porasle 3,7 posto. Za to vrijeme plate su porasle 20 posto i situacija je danas povoljnija nego prije šest godina. To što trenutno poskupi ulje, a sutra će poskupiti nešto drugo je posljedica sezonskih kretanja na svjetskom tržištu. Nama je najvažnije da plate i penzije, a znate da smo u zakone ubacili da prate troškove života i rast bruto društvenog proizvoda, na određeni način pretiču poskupljenja”, naveo je Novalić za O kanal.

Premijer Novalić govorio je i o odlasku stanovništva iz BiH, i istakao da raspolaže sa podacima koje je izradila Akademija nauka i umjetnosti BiH.

On kaže da je najveći broj koji je u jednoj godini otišao 33 hiljade, ali da je zabilježen podatak od 17 hiljada povrataka u jednoj godini.

izvor: SB

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %