NOVALIĆ NAS SLAGAO I PRIJE 10 DANA: Slikao se sa mašinama i najavio izgradnju bazena za Lanu Pudar i od tada muk i tišina

0 0

Kampanja pred opće izbore će uskoro i zvanično započeti. Sijela stranačkih lidera, kandidata za Predsjedništvo i inih visokih dužnosnika traju duže od mjesec, a tu i tamo prikupi se i jeftini poen, ponekad i preko leđa sportaša ili kulturnih djelatnika na crvenim tepisima.

Lana Pudar u idealno vrijeme dosegnula je evropski vrh, oko nje se okupio roj dužnosnika – red vlasti, pa red opozicije i svi su ponosni, i svi daju… Novce iz proračuna, dakako. Čekajući sistemsko rješenje kojim bi sport u zemlji krenuo ka oporavku, a talenti naplatili mukotrpan rad, red vlasti, bez opozicije jučer se okupio na mjestu na kojemu će se graditi bazen u Mostaru, piše Dnevni list.

Osam miliona KM
Da bi dekor bio ljepši, bili su tamo i bager i bagerista. Ugovor još nije potpisan, projekt nije prošao potrebne procedure, a ustanove koje u Južnom logoru (mjesto buduće gradnje) bistvuju, već su pred preseljenjem.

Pohvalio se premijer Fadil Novalić i s osam miliona koje je Vlada Federacije BiH izdvojila za bazen, kao da je, rekosmo već, financijer osobnim ili novcem neke tvrtke. Vlada je, dakle, konačno pod pritiskom javnosti odlučila graditi, a sada im trebamo aplaudirati. Trebalo je davno, gospodo. Lana Pudar već više od dvije godine niže uspjehe.

I da ne bude da samo kudimo, treba reći i kako je osam miliona bolje usmjeriti u gradnju bazena nego u projekete poput propalih respiratora. I za to i aplauz (ne gromoglasnI) Vladi.

– Obezbijedili smo novac za bazen i u startu riješili najveći problem. Naredni korak je potpis ugovora Vlade FBiH i Grada Mostara. Želimo održati ovu energiju i u što kraćem roku projekat dovesti do kraja – rekao je jučer Novalić.

Još jednom je čestitao na uspjesima našoj najboljoj bh. plivačici.

– Lana Pudar mora imati idealne uvjete za daljnji rad. Ovdje su mladi ljudi skloni uspjesima u sportu. I prije Lane imali smo Aminu Kajtaz, a ako se bazen uskoro izgradi tko zna dokle će dobaciti budući plivači iz Mostara. Možda će ovdje jednog dana biti i vaterpolo klub, možda ćemo imati i olimpijske pobjednike – kazao je.

Rekao je kako je Vlada FBiH spremna izdvojiti dodatna sredstva ukoliko zasad predviđenih osam miliona konvertibilnih maraka ne bude dovoljno za završetak projekta. I Grad Mostar će prema riječima gradonačelnika Marija Kordića, učiniti sve što je njihov dio posla da se bazen dovede do kraja, piše Dnevni list.

– Lokalitet u Južnom logoru je predviđen u Prostornom planu Mostara za gradnju olimpijskog bazena. Opredijelili smo se za ovu lokaciju zbog prometne povezanosti, mikroklime, blizine kolektora ,ali i činjenice da je prostor u vlasništvu Grada. Tu su nekad bili vojni objekti. Neki se ruše, neki imaju drugu namjenu posljednjih godina, tu su ustanove, škole, a za njihove buduće smještaje pronašli smo nove lokacije.

Pripreme za početak gradnje, kao što vidite, već su u toku. Hvala Vladi Federacije BiH, očekujem da će nas pratiti i da ćemo zajedno rješavati eventualne probleme. Veselim se ovom projektu i još jednom čestitam Lani Pudar, jer bismo bez njenog uspjeha vjerovatno o ovom i dalje samo pričali – izjavio je Kordić.

Na pitanje o projektu, kako je nastao, tko je idejni tvorac bazena, odgovorio je: “Razgovarali smo s arhitektima i na kraju dobili dobro rješenje. Naša ideja je da se brzo gradi bazen”.

Šta je s Centrom 2?
– Sramota je da grad Mostar odavno nema kvalitetnu sportsku dvoranu i olimpijski bazen pogotovo ovo drugo jer mislim da su Mostarci predodređeni za velike rezultate kada govorimo o plivanju, što pokazuju rezultati Lane Pudar i Amine Kajtaz. One su to ostvarile iz nikakvih uvjeta i samo zahvaljujući talentu koje im je dalo podneblje i njihovi roditelji. Također i rezultati drugih plivača iz tri mostarska kluba koje ostvaruju na državnim prvenstvima i mitinzima širom regiona govore u prilog talentu.

Sramota je da grad nema niti jedan sportski objekt koji zadovoljava standarde krovnih svjetskih i europskih sportskih asocijacija pa su tako građani ovog grada uskraćeni za šansu da bodre našu reprezentaciju u bilo kojem sportu, a nismo u stanju organizirati neko kvalitetno državno, regionalno ili ne daj Bože europsko natjecanje – ističe vijećnik u Gradskom vijeću Mostara, Sanel Žuljević.

Smatra da se mogao preurediti otvoreni 50-metarski bazen u Centru 2, koji ima nedefiniran status.

– Da li ga je izdao na neki duži period ili prodao ne znam jer se gospoda iz Gradske uprave nikad nisu udostojili da mi pošalju odgovor na pitanje koje sam postavio na sjednici Vijeća. Drugi otvoreni 25-metarski koji propada i koliko znam ne koristi se nikako, a nemam informaciju tko s njim raspolaže.

Treći zatvoreni 25-metarski je dodijeljen Sveučilištu, vjerojatno jer Grad nije imao interes da vodi računa o njemu i on se dobro održava, ali nažalost termine je teško dobiti što otežava kvalitetno treniranje i pripreme vrhunskih plivača. I na kraju najmanji onaj u gradskoj banji, ali ne i nevažan, jer su prve plivačke “korake” naše predstavnice na Europskom prvenstvu u Rimu napravile upravo u njemu – rekao je, prenosi Dnevni list.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %