NOVA igra SZO-a? Uputili apel svijetu: Moraju se donijeti neke teške odluke… Odgodite odmore i proslave!

0 0
--

vjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na otkazivanje planova za godišnji odmor kako bi zaštitili javno zdravlje jer se varijanta omikron širi globalno.

“Bolje otkazan događaj nego otkazan život”, rekao je čelnik WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, dodajući da se moraju donijeti neke “teške odluke”, javlja BBC.

Objasnio je da to znači da u nekim slučajevima to će značiti otkazivanje ili odgađanje događaja.

Njegovi komentari došli su nakon što su zdravstveni stručnjaci proglasili omicron sada dominantnom varijantom u SAD-u.

Tedros je dodao da sada postoje dokazi da se omicron varijanta “širi znatno brže od delte”.

Brojne zemlje – uključujući Francusku i Njemačku – pooštrile su COVID ograničenja i nametnule ograničenja putovanja kako bi pokušale zaustaviti širenje nove varijante. Nizozemska je uvela strogi lockdown za vrijeme Božića.

Bijela kuća je u ponedjeljak saopćila da predsjednik Joe Biden ne planira uvesti lockdown. Glavni stručnjak za zarazne bolesti u zemlji, dr. Anthony Fauci, ranije je upozorio da bi božićna putovanja povećala širenje omicrona čak i među potpuno vakcinisanim.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i State Department savjetovali su Amerikance da ne putuju u osam mjesta uključujući Španiju, Finsku, Čad i Libanon.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak da vlada treba “rezervisati mogućnost” uvođenja novih pravila u Engleskoj kako slučajevi omicron rastu, ali nije najavio daljnja ograničenja.

Proslava Nove godine na londonskom Trafalgar Squareu otkazane su “u interesu javne sigurnosti”, rekao je gradonačelnik Sadiq Khan.

izvor: radiosarajevo.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %