NEVJEROVATNI DETALJI sovjetskog plana ZA ATENTAT NA TITA: Tajni agent Maks dobio zadatak da Broza zarazi SMRTONOSNOM BAKTERIJOM

0 0

Sovjetski agenti su pedesetih godina prošlog vijeka planirali da ubiju tadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, a kao smrtonosno oružje je trebalo da posluži opasna bakterija ili otrovna kutija za nakit.

To je svojevremeno otkrio viši savjetnik nekadašnjeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina Dmitrij Volkogonov.

Do pokušaja ubistva Broza, koji je Sovjetskom Savezu bio trn u oku, nikada nije došlo, ali je obavještajna služba, koja je prethodila Komitetu državne bezbjednosti SSSR (KGB), razradila plan za ubistvo.

Za atentatora je navodno izabran sovjetski špijun koji je postao ambasador Kostarike u Jugoslaviji, pisao je svojevremeno Volkogonov u listu “Izvestija”.

Špijun koji je dobio zadatak da ubije Tita ranije je učestvovao u organizovanju brutalnog ubistva Lava Trockog, zakletog neprijatelja Josifa Visarionoviča Staljina, koje se dogodilo u Meksiku 1940. godine. Njegovo pravo ime je bilo Josif Grigulevič, a djelovao je pod imenom “Maks”, tvrdio je Volkogonov.

Poslije Titovog “ne” Staljinu, šef sovjetske tajne policije Lavrentij Berija naredio je agentima da ga ubiju. Obratili su se Maksu, koji je zadobio povjerenje rukovodstva Kostarike, a potom postao ambasador u Jugoslaviji i Italiji.

Sovjetsko Ministarstvo za državnu bezbjednost (MGB) razmatralo je mogućnost Titovog ubistva bakterijom koja izaziva kugu. Kako se navodi u tajnom dokumentu, na koji se Vokogonov pozvao u tom članku, bilo je planirano da “Maks” pusti bakteriju u jednom od Titovih salona za prijem stranih diplomata.

– Smrt Tita ili bilo koje druge osobe u prostoriji bila bi neminovna. Sam Maks ne bi ništa znao o svojstvima supstance. Da bi njegov život bio spašen prethodno bi bio vakcinisan protiv kuge – pišu u dokumentu.

Druge opcije su navodno bile da se Tito ustrijeli pomoću “nečujnog sistema sakrivenog u predmetu za ličnu upotrebu” kao što je naliv-pero, upaljač, štap ili aktovka ili da se napravi kutija za nakit iz koje će, kad se otvori, izaći smrtonosni gas.

(Kurir.rs/Objektiv)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %