Nevjerovatan prizor: Una poplavila kuće, ali ne i džamiju, ef. Ćehić kaže: Kada se voda približi pragu džamije, znamo da slijedi povlačenje!

0 0

Poplave koje su prethodnih dana pogodile Krajinu još jedanput su pokazale nemoć čovjeka u odnosu na majku prirodu. Nema te brane koja će stati ukraj vodi.

Poplavljeni su brojni objekti, stambeni, ali i firme. U Bihaću, Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi, Ključu, nivo rijeka se podizao.

Na riječkom ostrvu
Međutim, jedna činjenica nikako ne može da ostane nezapisana. Gradska džamija u Bosanskoj Otoci, iako se nalazi na riječkom ostrvu, ostala je netaknuta.

I to nije prvi put.

Imam ove džamije Mujo ef. Ćehić, kaže za portal “Avaza” da džamija skoro nikada nije poplavila.

– Nama je, trenutak kada voda dođe blizu džamijskog praga, dakle kada se približi džamiji, znak i da će voda stati, da će prestati rasti. Jer legenda je od starina ovdje, da je voda samo jednom u historiji došla do džamijskog praga i više nikada.

Rušena četiri puta
Poslije toga uvijek su bili manji vodostaji, manje poplave i nema težih posljedica po džamiju nikada – kaže ef. Ćehić za portal “Avaza”.

Džamija na riječnom otoku, opasana rijekom Unom, jedina je džamija u Evropi koja se nalazi na takvom specifičnom mjestu.

Nakon što su Osmanlije osvojile Bosansku Otoku, prva džamija na adi u Bosanskoj Otoci napravljena je od drveta, a sagrađena 1565. godine. Ova džamija je svojevremeno rušena četiri puta od osvajača, ali isto toliko puta obnavljana. Posljednji put je srušena tokom agresije na BiH, a obnovljena 2001. godine. Izvor: press

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %