NEVIĐENO PONIŽENJE: Balkan moli sultana za milost – Turski ministar objavio šta su lideri iz regije nedavno tražili od Erdogana

0 0

Čini se da je prilikom nedavne balkanske turneje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i posjete Sarajevu, Beogradu i Zagrebu – bilo dosta poniznih tonova.

Kako je ovog nedavno iznio turski ministar poljoprivrede Vahit Kirişci, čelnici Hrvatske, Srbije i BiH upućivali su Erdoganu jednu te istu rečenicu: „Molim vas, recite Putinu da nam ne zaustavlja plin.”

Turski ministar, koji je prilikom balkanske turneje bio u Erdoganovoj pratnji, anegdote s Balkana ispričao je sudjelujući u “Programu proslave 101. godišnjice pobjede u Sakariji”, održanom u Ankari. Turski portal Haberler objavio je i video snimku ministrova govora.

– Najprije smo bili u Bosni i Hercegovini, zatim u Srbiji i onda u Hrvatskoj. Rečenica koju su (Erdoganu) izrekli predsjednici, premijeri i ministri sve tri zemlje (…) glasila je: „U redu, bit ćete na samitu u Šangaju sljedeće sedmice. Molim vas, recite tamo Putinu. Vaši odnosi s azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevom su dobri, molim vas da ih zamolite da ne prave rezove u gorivu koje smo kupili ili plinu koji smo ugovorili za predstojeće zimske dane” – rekao je Kirişci.

Globalni posrednik

Turski predsjednik Erdogan nije komentirao ministrove navode, ali iz njegove izjave po završetku balkanske turneje razabire se zadovoljstvo onim što je postigao na Balkanu:

– Završili smo našu balkansku turneju (…), pokrivajući Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku. Obavili smo izuzetno važne posjete u kritičnom trenutku u smislu regionalnog razvoja – rekao je tada Erdogan.

Osim što potvrđuje da bi nestanak ruskih energenata ozbiljno ugrozio i naš dio Europe, istup turskog ministra Kirişcija ukazuje da se Turska – svojim odbijanjem da se pridruži zapadnim sankcijama Rusiji – uspjela nametnuti kao globalni posrednik između Zapada i Rusije, što se vidjelo i po nedavnom uspješnom posredništvu u dogovoru Moskve i Kijeva oko izvoza žita.

Na balkanskoj turneji, pak, sultan je postigao da ga nekadašnji sandžaci s ruba carstva mole za milost kod ruskog cara. Nije tu riječ samo o taštini, nego i o ozbiljnom geopolitičkom pozicioniranju Turske kao jedine sile današnjeg svijeta kojoj se klanjaju i na Istoku i na Zapadu, piše Jutarnji list.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %